Θεοδωρίδου: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 70 έως 74 ετών

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με συμβάντα θρόμβωσης.

«Η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε με τα δεδομένα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και τα βιβλιογραφικά δεδομένα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ

και τον ΠΟΥ, συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα το κοινό. Στην πλειονότητά τους προσήλθαν να εμβολιαστούν παρά το κλίμα ανησυχίας, επιδεικνύοντας ωριμότητα και εμπιστοσύνη», σημείωσε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε:

«Σε διάστημα λίγων ημερών ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα μετά την ανασκόπηση περιστατικών και βιβλιογραφικών δεδομένων. Διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, αλλά είπαν ότι δεν μπορούν να έχουν οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος».

«Παρά τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του εμβολίου με σπάνια περιστατικά, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Το συμπέρασμα είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, υπερτερεί έναντι τις εξαιρετικά μικρής πιθανότητας να εμφανιστεί θρόμβωση», συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου.

Γενικά τα εμβόλια κατά του COVID προστατεύουν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τους θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα. Αυτά τα νοσήματα δεν πρέπει να συσχετίζονται με τους εμβολιασμούς, σημείωσε στη συνέχεια.

Ως προς τις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς «από άτομα που κατά προτεραιότητα είχαν τοποθετηθεί να εμβολιαστούν [υγειονομικοί, γιατροί κλπ]», η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. «Έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, υπενθυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο πρέπει να είναι πλήρης και θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση».

Θεμιστοκλέους: Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται

Όπως ανέφερε ο Μ. Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 1,436 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ 977.050 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση.

Ο ίδιος τόνισε πως στα τέλη της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 70 έως 74 ετών. Μετά από κάποιες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65 έως 69 ετών.

Το αμέσως προσεχές διάστημα η Pfizer θα παραδώσει στη χώρα μας 1 εκατ. δόσεις, η AstraZeneca άλλες 450.000 δόσεις. Η Moderna μας έχει στείλει μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις και αναμένονται περισσότερες.

Ως προς τη Johnson & Johnson, για τον Απρίλιο αναμένονται περί τις 70.000 δόσεις, τον Μάιο 300.000 και τον Ιούνιο 960.000.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα