ΥΠΕΞ - Έκθεση Μπορέλ για Τουρκία: Θετική και ισορροπημένη

Θετική και ισορροπημένη κρίνουν διπλωματικές πηγές του Υπουργείο Εξωτερικών την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, καθώς, όπως αναφέρουν, περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία. Σπεύδουν ωστόσο να επισημάνουν και ορισμένες ελλείψεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του casus belli.

Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι

η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: τόσο στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα, όσο και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά.

Γίνεται ακόμη αναφορά στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της ΕΕ και Κρατών Μελών της.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα