Η Κομισιόν σχεδιάζει να διατηρήσει στον "πάγο" τους κανόνες για το χρέος τo 2023, γράφει το Politico

Κινήσεις διευκόλυνσης των κρατών που βγαίνουν από την πανδημία με μεγαλύτερα χρέη, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει στον "πάγο" τους κανόνες που αφορούν τη μείωση του χρέους το 2023, σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το Politico. Αν η ρύθμιση δεν αλλάξει, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα, καθώς

συγκαταλέγονται στις μισές χώρες της ΕΕ που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν την ρήτρα διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, επιτρέποντας στις χώρες να ξοδέψουν τεράστια ποσά για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με το Politico το νέο μήνυμα της Επιτροπής είναι: Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα είναι επιεικής — υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους. Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Politico, είναι ένα σήμα για τις δυσκολίες εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας (ΣΑ) με τη σημερινή του μορφή στον μετά-Covid κόσμο. Το Σύμφωνο Σταθερότητας κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% της οικονομικής παραγωγής και είχε στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60%. Οι χώρες με επίπεδα χρέους πάνω από αυτό το όριο θα έπρεπε να κλείνουν τη ψαλίδα με ποσοστό 5% τον χρόνο, ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

«Με εκκρεμές το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης, η Επιτροπή δεν θα επιβάλει το όριο μείωσης χρέους όπως είναι διατυπωμένο επί του παρόντος», ανέφερε το προσχέδιο. «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης».

Μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται περισσότερο είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η επιβολή των κανόνων με τη σημερινή τους μορφή θα πυροδοτούσε μια νέα εποχή λιτότητας, παρόμοια με αυτή που ακολούθησε την οικονομική κατάρρευση του 2008 και έφερε την ευρωζώνη στην κρίση δημόσιου χρέους και τα πακέτα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα