Η Εσθονία αναπτύσσει τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η διαδικασία επιλογής αιτήσεων θα ξεκινήσει μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα πρώτα αιολικά πάρκα θα λειτουργήσουν γύρω στο 2030.

Η Εσθονία είχε τη φήμη ότι είναι ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί την μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη. Για να βελτιώσει το ιστορικό της, η χώρα βιώνει μια ενεργειακή μετάβαση μέρος της οποίας είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την εσθονική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων ERR, οι περιοχές

που έχουν επιλεγεί για τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στον Κόλπο της Ρίγας και κοντά στο δυτικό νησί Saaremaa. Συνολικά, οι περιοχές θα καλύπτουν περίπου 1.700 τετραγωνικά μέτρα με παραγωγική ικανότητα περίπου 7 γιγαβάτ.

Αναμφισβήτητα, η σύνταξη του σχεδίου που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Περισσότερες από 20 προϋποθέσεις λέγεται ότι περιλαμβάνουν όχι μόνο τεχνικά ζητήματα, ζώνες εθνικής άμυνας και ναυτιλιακές διαδρομές, αλλά ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών περιορισμών. Η Enefit Green είναι μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της κρατικής εταιρείας ενέργειας Eesti Energia.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Aavo Kärmas που έδωσε συνέντευξη στο ERR, το ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών και των κατασκευστών είναι τεράστιο. Η έγκριση όλων των αιτήσεων θα απαιτούσε περίπου 13 γιγαβάτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα πρώτα αιολικά πάρκα θα λειτουργήσουν γύρω στο 2030. Μέχρι στιγμής, η Εσθονία παρήγαγε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της με βαριά ρύπανση πετρελαϊκών σχιστόλιθων. Η χώρα στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% έως το 2030 και να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Πηγή: Euractiv

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα