Γλυκό και το 2020 για την Ε.Ι. Παπαδόπουλος

Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, ενίσχυση εξαγωγών και σημαντική ανάπτυξη μεριδίων αγοράς σε διάφορες κατηγορίες.

Στα 179,1 εκατ ευρώ ανήλθε ο τζίρος του Ομίλου Ε.Ι. Παπαδόπουλος το 2020 καταγράφοντας αύξηση 2,8% σε σχέση με τα 174,2 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ ανάλογη ήταν και η πορεία της βασικής εταιρείας του Ομίλου (178,85 εκατ. ευρώ και αύξηση 2,9%). Τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε επίπεδο Ομίλου στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 14, 93 εκατ. ευρώ (Εταιρεία: 14, 89 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση κατά 5.6%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου

στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 11,57 εκατ. ευρώ (Εταιρεία: 11.56 εκατ. ευρώ ) σημειώνοντας αύξηση κατά 6,4% (Εταιρεία: 6,4%).

Η πορεία στις κατηγορίες

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, το 2020 η κρίση της πανδημίας είχε, όπως αναμενόταν, σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στην αγορά των μπισκότων παρατηρήθηκε αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση λόγω των lockdown η οποία αντιστάθμισε την μείωση που προκάλεσε η μειωμένη τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση να αυξηθεί το 2020 κυρίως στα γλυκά μπισκότα με ιδιαίτερη έμφαση στα απλά και θρεπτικά. Η εταιρεία καρπώθηκε σημαντικό ποσοστό αυτής της αύξησης με παράλληλη αύξηση μεριδίων.

Πιο συγκεκριμένα,

η Πράσινη Σειρά στα Μπισκότα ήταν οδηγός της ανάπτυξης καθώς η σειρά αυτή αναπτύχθηκε σημαντικά και αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα από το λανσάρισμα των Μιράντα, Πτι-Μπερ & μπισκότων Βρώμης και τη σημαντική Ειδική Συσκευασία στα Digestive. Τα Caprice, τα Choco Coated μπισκότα & το Διπλο-Γεμιστό επίσης αναπτύχθηκαν σημαντικά δείχνοντας τη σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης της κατανάλωσης και στην κατηγορία των απολαυστικών. Τα Cream Crackers, στηριζόμενα και στη σταθερά επιτυχημένη επικοινωνία, συνέχισαν την καλή τους απόδοση των τελευταίων χρόνων. Τα Krispies για τα οποία υπήρξε νέα επικοινωνία, παρουσίασαν και αυτά διψήφια ανάπτυξη.

Ανάλογα αποτελέσματα καταγράφηκαν στο ψωμί για Toast και στο ψωμί σε φέτες, όπου η εταιρεία συνέχισε την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων ετών, ακολουθώντας το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς αλλά και παράλληλα ενισχύοντας επιπλέον το μερίδιο αγοράς. Η προσθήκη του Ψωμιού Γερμανικού Τύπου την βοήθησε, επίσης, σημαντικά από τον Νοέμβριο που τοποθετήθηκε στην αγορά.

Στις φρυγανιές, εξαιτίας των παραπάνω γεγονότων, υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση, που η εταιρεία όχι μόνο ακολούθησε αλλά και πέτυχε αύξηση μεριδίων αγοράς.

Τέλος, στην κατηγορία των μπαρών δημητριακών, η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται και η εταιρεί ακολουθεί τους αυξητικούς αυτούς ρυθμούς διατηρώντας το μερίδιό της στην αγορά.

Αύξηση εξαγωγών κατά 7,5%

Στις Διεθνείς αγορές, συνεχίστηκε με επιτυχία η εφαρμογή της εταιρικής στρατηγικής βασιζόμενη κυρίως σε αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου διανομής, σε διείσδυση και ανάπτυξη νέων αγορών, σε περαιτέρω ενίσχυση του προωθητικού πλάνου ενεργειών υποστήριξης των κύριων εξαγώγιμων προϊόντων, καθώς και σε σταδιακή ενίσχυση της προϊοντικής παλέτας. Ως αποτέλεσμα η Εταιρία με την ολοκλήρωση του 2020, βρίσκεται να δραστηριοποιείται σε 61 χώρες παγκοσμίως και παρουσίασε το 2020 σε σχέση με το 2019 αύξηση πωλήσεων κατά 7,5%.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως το τμήμα ITR (International Travel Retail) παρουσίασε σε σχέση με το 2019 μείωση πωλήσεων κατά 81% λόγω της πανδημίας COVID και της επίδρασης της στον εν λόγω κλάδο.

Για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία εκτιμά ότι «θα διατηρήσει ικανοποιητική δραστηριότητα σε σχέση με την κλειόμενη χρήση» και «επικεντρώνει την προσοχή της στην ανάπτυξη των μεριδίων τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά καθώς και σε νέες επενδύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα