ΓΕΚ Τέρνα: Ενοποιεί 600 εκατ. ευρώ έσοδα από την εξαγορά των ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ

Μακροπρόθεσμα δημιουργείται μια μικρή ΔΕΗ με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στο φυσικό αέριο 1,5 GW (γιγαβατ) και στις ΑΠΕ  4,5 GW.   

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου συμφωνία για την εξαγορά των μετοχών που κατείχαν οι ξένες εταιρείες - συνεταίροι του ομίλου, η γαλλική Engie (πρώην GDF Suez) και η Qatar Petroleum στις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ηρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε. (ΗΡΩΝ Ι) και Ήρων ΙΙ Α.Ε. (ΗΡΩΝ ΙΙ), δίχως όμως να ανακοινωθούν οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας. Οι όροι μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως αλλά είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα δημοσιοποιηθεί.

Αξίζει όμως να επιχειρήσουμε μια προσέγγιση στο τι ακριβώς αγοράζει η ΓΕΚ Τέρνα θυμίζοντας ότι η παρουσία των ξένων αυτών εταιρειών ήταν σημαντική ως προς τα κεφάλαια που εισφέρθηκαν στον ελληνικό όμιλο κατά την πολυτάραχη περίοδο της ελληνικής κρίσης. Οι δύο ξένες εταιρείες επένδυσαν στην Ελλάδα σε μία περίοδο κατά την οποία όσοι κατείχαν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προτιμούσαν ή να τα εγκαταλείψουν ή να τα «κρύψουν» μεταφέροντας την έδρα τους δηλαδή τη νομική τους υπόσταση στο εξωτερικό. H Engie επένδυσε το 2009 και η Qatar Petroluem το 2014. Με τα κεφάλαια που απέκτησε τότε ο ελληνικός όμιλος από την πώληση μετοχών της ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ στις δύο εταιρείες χρηματοδότησε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και την επέκταση σε άλλους τομείς π.χ. παραχωρήσεις (αεροδρόμιο στο Καστέλι), πέραν των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) όπου είχε επενδύσει από πολύ νωρίς.
Η κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε το 2002 και συνολικά κόστισε γύρω στα 350 εκατ. ευρώ (μέχρι το 2014 όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επενδύσεων) εκ των οποίων τα περίπου 120 εκατ. ευρώ ήταν ίδια κεφάλαια. Η Engie κατείχε το 50% της Ηρων Ι και το 50% της Ηρων ΙΙ. Η Qatar Petroleum κατείχε το 25% της Ήρων ΙΙ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του 2019, η ΗΡΩΝ Ι είχε πωλήσεις 463 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 308 εκατ. ευρώ από εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας), Ebitda 9,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,756 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων ήταν 196 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ ήταν ίδια κεφάλαια.
Η ΗΡΩΝ Ι είναι από τους τρεις κύριους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και από τους μεγαλύτερους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άδεια άδεια παραγωγής 185 ΜW.
Η ΗΡΩΝ ΙΙ το ίδιο έτος (2019) είχε κύκλο εργασιών 144 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 32 εκατ. ευρώ με το σύνολο του ενεργητικού στα 179 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Η ΗΡΩΝ ΙΙ διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 432 MW.
Μέχρι τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα είχε το 50% της ΗΡΩΝ Ι και το 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ ενώ τώρα αποκτά το 100% όλης αυτής της δραστηριότητας, την οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόνομα λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου. Και μέχρι τώρα ο όμιλος ενοποιούσε στις οικονομικές καταστάσεις τις παραπάνω δραστηριότητες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, δηλαδή με βάση τη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων και όχι βάσει των εσόδων και των αποτελεσμάτων. Πλέον ο όμιλος θα προσθέσει στην ενοποίηση τις πωλήσεις των δύο παραπάνω εταιρειών (η ΗΡΩΝ Ι άλλαξε εφέτος επωνυμία σε Ηρων Α.Ε. Ενεργειακών Υπηρεσιών), δηλαδή θα ενοποιήσει έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ (μείον ενδοεταιρικές πωλήσεις) και τα αντίστοιχα Ebitda και κέρδη. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα ήταν 971 εκατ. ευρώ το 2020.

Στο ερώτημα γιατί τώρα, η απάντηση είναι ότι η Engie ήθελε να πουλήσει εδώ και τρία χρόνια ενώ πλέον συμφώνησε να πουλήσει και το Qatar. Η ΓΕK Τέρνα είχε δικαίωμα -προαίρεσης απόκτησης των μετοχών, το οποίο άσκησε. Μακροπρόθεσμα στον κλάδο της ενέργειας όταν ολοκληρωθεί και η επένδυση που έχει εξαγγελθεί στην Κομοτηνή σε συνεργασία με την Motoroil, ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα θα έχει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στο φυσικό αέριο 1,5 GW (γιγαβατ) και στις ΑΠΕ στα τέλη του 2025 θα έχει 4,5 GW. Αυτόν τον καθιστά το μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας ανάμεσα στους ιδιώτες. Με άλλα λόγια δημιουργείται μια δεύτερη ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα