Γκάφα Άδωνι για τα τεστ κορονοϊού προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην Κύπρo

Χαρακτήρισε «κινέζικα» και «αναξιόπιστα» τα φθηνά τεστ κορονοϊού της Κύπρου, αλλά μετά τις αντιδράσεις ανασκεύασε.  

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διενέργειας επαναλαμβανόμενων τεστ εκ μέρους όλων των πολιτών. Ταυτόχρονα αυτή η δραστηριότητα αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για δεκάδες επιχειρήσεις και κυρίως για αυτές που

πουλάνε και κάνουν μοριακά τεστ (τα λεγόμενα PCR). Η αποτυχία των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική αγορά για να ρίξει τις τιμές προς όφελος των πολιτών οδήγησε τελικά μία ατελή και μικρότερη αγορά όπως η κυπριακή να διαθέτει τα συγκεκριμένα τεστ σε χαμηλότερες τιμές. Και όπως είναι γνωστό το ένα λάθος φέρνει το άλλο.

Η πραγματικότητα αυτή που δεν κολακεύει την ελληνική αγορά – συμπεριλαμβανομένου των υπηρεσιών του κράτους – έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να υποτιμήσει το κάτι καλύτερο που υπάρχει στην κυπριακή αγορά λέγοντας ότι τα φθηνά τεστ που υπάρχουν στην Κύπρο είναι κινέζικα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, δήλωσε: «ότι αγοράζεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή». Και απαντώντας με ερώτηση αναρωτήθηκε «το ίδιο είναι να πάρεις το ράπιντ της Abbott που κάνει 3 ευρώ και το ίδιο είναι να πάρεις ένα κινέζικο που κάνει 0,25 ευρώ;». Και απάντησε ο ίδιος: «δεν είναι το ίδιο», προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι να πάρουμε την καλύτερη τιμή. Το θέμα είναι να βρούμε την κατάλληλη τιμή με αξιοπιστία».

Εδώ οι δηλώσεις του υπουργού στο Πρώτο Πρόγραμμα:

Αντίδραση από Κύπρο

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη έφεραν την αντίδραση βουλευτών της Κύπρου. Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΑΚΕΛ, κυρία Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του υπουργού Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

ΑΝΑΜΕΝΩ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ @hadjipantela σε αυτή τη προσβολή. Στελλω και γραπτή ερώτηση γιατί φοβάμαι ότι οι πολιτικές μανούβρες είναι υπεράνω!Λογο έχει και ο @OMichaelides.
Α. Γεωργιάδης: Κινέζικα PCR στην Κύπρο, χαμηλής αξιοπιστίας https://t.co/u7EcNy4lrh

Irene Charalambides (@Xaralambidou) January 6, 2022

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απάντησε στον κ. Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει, «το πώς οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ». Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ.

Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ. https://t.co/ek47827HoM pic.twitter.com/Umo01ZGg1q

— Odysseas Michaelides (@OMichaelides) January 6, 2022

Aνασκεύασε ο Άδωνις

Ακολούθως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με παρέμβασή του στο Twitter, ανασκεύασε τις δηλώσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι, «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου, που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σημείωσε επίσης ότι στην Κύπρο «το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Σε νέα της ανάρτηση, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έγραψε στο Twitter, «case study πολιτικής ανευθυνότητας και γελοιότητας οι δηλώσεις Άδωνι Γεωργιαδη! Τα είπε μας πρόσβαλε μετά τα μάζεψε διαψεύδοντας το ηχητικό της ΕΡΤ που ακούγεται να τα λέει! Ίσως να τους στείλουμε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να τους δείξει πώς περιορίζεται η αισχροκέρδεια!"

Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα