Εν αναμονή νέων αυξήσεων τιμών των ειδών αρτοποιίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε νέες αυξήσεις των τιμών των σιτηρών με αποτέλεσμα η σωρευτική αύξηση τους τελευταίους μήνες να έχει φθασει το 40%. 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνουν οι εκπρόσωποι των αρτοποιείων για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές σε ένα αγαθό του καθημερινού ελληνικού τραπεζιού όπως είναι το ψωμί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί βασική χώρα παραγωγής και εξαγωγών σιτηρών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ήδη μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την προηγούμενη εβδομάδα όπου υπήρξε το πρώτο χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή των αλεύρων έχει

αυξηθεί κατά 40%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των προηγούμενων μηνών.

Οι αρτοποιοί που έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις 10% λόγω της προηγούμενης ανόδου των τιμών των αλεύρων, στην παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να παραλάβουν τα νέα άλευρα τις προσεχείς ημέρες από τους προμηθευτές τους με καινούργιες αυξημένες τιμές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών της χώρας Μιχάλη Μούσιο, παρότι είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για πιθανή, δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες αύξηση στην τιμή του ψωμιού, πιθανά είναι όλα τα σενάρια και για μία ακόμη: «Η προηγούμενη αύξηση στο ψωμί έγινε από τους αρτοποιούς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μετά από πολύ καιρό μετακύλισής του κόσττους των πρώτων υλών στους ίδιους. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει κανείς, από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Καταρχήν έχει αυξηθεί το αλεύρι πάνω από 3 φορές, σχεδόν είναι διπλάσια η τιμή του πια, σε σχέση με αυτό που αγοράζαμε την ίδια εποχή, πέρυσι.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι από τη Ρωσία και την Ουκρανία οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουμε σιτηρά και μέσα σε λίγες ημέρες, από την έναρξη της σύρραξης, οι διεθνείς τιμές έχουν ανέβει έως και 40%, ενώ υπήρξε νέα αύξηση και τον προηγούμενο Ιανουάριο. Η καινούργια παραλαβή για τους περισσότερους αρτοποιούς θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και θα δούμε τότε κατά πόσο θα είναι εκ νέου αυξημένη ή οι προμηθευτές μας δεν θα μετακυλίσουν σε εμάς την όποια άνοδο στα κόστη».

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει, όμως γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή η αύξηση να την υποστούμε εμείς, όσο μπορεί τελικά να απορροφηθεί. Δεν παύει, όμως, η αγορά του άρτου να είναι μια ελεύθερη αγορά και οι τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα από τον κάθε αρτοποιό. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες και με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την λήξη των πυρών, θα είναι κρίσιμες».

Κατά τους αρτοποιούς, πάντως, οι αυξήσεις των προηγούμενων μηνών αποδείχθηκαν απαραίτητες, καθώς τόσο οι ανατιμήσεις πρώτων υλών όπως για παράδειγμα του αλευριού και της ενέργειας όσο και οι ελλείψεις βασικών υλικών τους υποχρέωσαν να προχωρήσουν αρκετά καθυστερημένα σε αυξήσεις, καθώς οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες άρχισαν να γίνονται εντονότερες πριν το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, ειδικά στο αλεύρι, τέτοια υπερβολική πορεία στα κόστη είχε να υπάρξει ακόμα και προ οικονομικής κρίσης, εν έτει 2008, ενώ λόγω του γεγονότος ότι τα αρτοποιεία είναι άκρως παραγωγικές επιχειρήσεις, με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας καθημερινά και για πολλές ώρες, η άνοδος από 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, εκτόξευσε τους λογαριασμούς ρεύματος, προκαλώντας τελικά τις αυξήσεις των προηγούμενων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα