Δαγούμας (ΡΑΕ) για τιμολόγια ρεύματος: Ακριβές τιμές μέχρι Μάρτιο, από το 2022 οι αλλαγές

Σε αυξήσεις κεφαλαίου θα προχωρήσουν κάποιες εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών, καθώς καθεστώς επιβάλλεται κατάθεση εγγυητικών επιστολών προς ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ.   

Τα τιμολόγια ρεύματος θα αλλάξουν αλλά από το 2022 και αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πραγματοποιήσει δεύτερο κύκλο διαβούλευσης με τους προμηθευτές Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας. Σύμφωνα με πρόεδρο της Αρχής

στη δεύτερη διαβούλευση θα συζητηθούν δύο υποδείγματα. Το πρώτο θα αφορά στην προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών και το δεύτερο του τιμολογίου των λογαριασμών.

Οι δύο βασικές αλλαγές που εξετάζει η ΡΑΕ σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορούν στην ύπαρξη δύο κατηγοριών τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια στα οποία όμως θα υπάρχει και ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής όταν θα υπογράφει θα γνωρίζει το εκτιμώμενο ύψος της διακύμανσης της τιμής της ενέργειας. Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς ποινή. «Θέλουμε ο κάθε προμηθευτής να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει για τα τιμολόγιά του ωστόσο όταν υπογράφει ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο», ανέφερε ο κ. Δαγούμας.

Οι αλλαγές στον κώδικα αναμένεται σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δαγούμα να εφαρμοστούν από το 2022 καθώς οι εταιρείες ήδη εφαρμόζουν τιμολογιακή πολιτική και πιθανή αλλαγή νωρίτερα θα δημιουργούσε πρόβλημα. Πάντως, ο ίδιος αποκάλυψε πως έχουν υποβληθεί πάνω από 100 αναφορές - παράπονα καταναλωτών για τις ρήτρες των υφιστάμενων τιμολογίων.

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος που έχει ήδη εφαρμόσει η αγορά, αναφέροντας ότι για να υπάρξει πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε.

Αυξήσεις κεφαλαίου οι εταιρείες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Για το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. Κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, ανέφερε ο κ. Δαγούμας

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ εκτίμησε ότι η πίεση στην αγορά λόγω των διεθνών αυξήσεων στις τιμές μπορεί να έχουν διάρκεια έως τον Μάρτιο όταν αναμένεται οι τιμές του φυσικού αερίου να στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα