Στρατηγική συνεργασία ΕΑΤΕ – Ομάδας Foresight

Στόχος η ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν η Ομάδα Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον (Foresight) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ π. ΤΑΝΕΟ). Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκινάει με ένα το έργο ανάπτυξης σεναρίων, με τίτλο "Innovation 2035", όπου θα διερευνηθεί η πορεία του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως

στη διαδικασία ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας και στο πώς η Ελλάδα και η ΕΕ θα υποστηρίξουν νέες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, όπως και στο μελλοντικό προφίλ των Ελληνικών Start-ups και στην ανάδειξη των περιοχών επενδυτικού ενδιαφέροντος κοκ.

Η έρευνα θα υλοποιηθεί από την Έδρα UNESCO on Futures Research (Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ) σε συνεργασία με την Ομάδα Foresight στην προεδρία της κυβερνησης. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε, ότι η Ομάδα Foresight θα ενημερώνει συστηματικά την ΕΑΤΕ σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ομάδα για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος (σχετικά με το περιβάλλον, την ενέργεια, τις εργασιακές σχέσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό και το δημογραφικό ζήτημα).

Επιπρόσθετα, η ΕΑΤΕ θα παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων στο οικοσύστημα της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και εν γένει τις αναδυόμενες προκλήσεις.

Τέλος, εκπρόσωποι της ΕΑΤΕ θα καλούνται στις συνεδριάσεις της Ομάδας Foresight που σχετίζονται με τους τομείς αρμοδιότητάς της καθώς και αντιστρόφως, με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και την καταγραφή προτάσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χάραξη μακροπρόθεσμων εθνικών σχεδίων δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα