Χατζηδάκης: Το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν προωθεί την ανάπτυξη

Το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων "έδειξε" για το συνταξιοδοτικό, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της επαγγελματικής ασφάλισης, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Όπως μεταδίδει το capital.gr, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως

οι επενδύσεις είναι κρίσιμος παράγοντας προόδου και ευημερίας.

Η έλλειψη εθνικής αποταμίευσης αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε. Παρόμοιες ιδέες με εκείνες των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων μπορούν να εφαρμοστούν σε τμήματα του συνταξιοδοτικού, σημείωσε ο ίδιος.

Γι΄ αυτό εισάγουμε κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στην επικουρική ασφάλιση, τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Σχεδιάζουμε μία ενιαία εποπτική δομή για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ασφαλιστικό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσει η χώρα μας μεσο-μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα των μεταρρυθμίσεων, πραγματοποιεί διαδοχικές παρεμβάσεις μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης. Παρά τα βήματα προόδου, παραμένουν πολυάριθμες προκλήσεις.

Το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι εκτεθειμένο στο δημογραφικό κίνητρο, δεν προωθεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ο Χρήστος Νούνης, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ, δήλωσε πως την τελευταία 3ετία υπήρξε ανάπτυξη του κλάδου της επαγγελματικής ασφάλισης. Ιδρύθηκαν οχτώ νέα επαγγελματικών ταμείων, ενώ επίκειται η ίδρυση άλλων δέκα.

Στις 31/12/2020, υπήρχαν 25 επαγγελματικά ταμεία με ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Νούνης τόνισε πως είναι αναγκαία η εξειδίκευση της κοινοτικής οδηγίας ΙΟPΑ II.

Ο ίδιος επισήμανε πως χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση στους μηχανισμούς εποπτείας του 2ου πυλώνα της ασφάλιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα