Αναγγελία αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Λιβύη αναγνωρίζουν τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Την υπόσχεσή για “πικνίκ” στην Αμμόχωστο υλοποίησε υπό βροχή ο Ερντογάν μαζί με τον Τατάρ. Έκανε λόγο για “λύση δύο κρατών βάσει κυριαρχικής ισότητας” και προανήγγειλε την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από το Αζερμπαϊτζάν. Το άνοιγμα ολόκληρης της πόλης των Βαρωσίων “για όλους” εξήγγειλε από την παραλία της Αμμοχώστου

ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υλοποίησε έστω και υπό βροχή την εξαγγελία του για την πραγματοποίηση πικνίκ στην για 46χρόνια περίκλειστη πόλη. Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για τους εορτασμούς της 37ης επετείου για την ανακήρυξη της “ΤΔΒΚ”.

Από την Λευκωσία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις του στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη αφορά κίνηση αναφέρεται στην προώθηση “λύσης δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας” (αντί δηλαδή της πολιτικής ισότητας που περιλαμβάνει το πλαίσιο του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας). Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει επισήμως την παράνομη και μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα τουρκοκυπριακή οντότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» και θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις φιλικές προς την Τουρκία χώρες, αναφέρει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Turkiye.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανοίγει τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη, καθώς το Μπακού απέφευγε να αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, φοβούμενο ότι μία τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε την αναγνώριση από χώρες της ΕΕ της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Στο παρελθόν το Αζερμπαϊτζάν είχε αναλάβει πρωτοβουλία για αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές “πάγωσαν” εξαιτίας της απειλής από την πλευρά της ΕΕ ότι θα αναγνωρίσει την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ορεινού Καραμπάχ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα