Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας: Αν δεν ανοίξει η χριστουγεννιάτικη αγορά, χαθήκαμε

Άνοιγμα της αγοράς μετά το τέλος του lockdown, ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης.

«Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια εποχή, είναι η εποχή για το εμπόριο. Είναι κάποιες επιχειρήσεις που κάνουν το 30-35% του τζίρου τους. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε έγκαιρα. Οφείλω
να ομολογήσω ότι 1η Δεκέμβρη πρέπει να ανοίξουμε, αλλιώς χαθήκαμε», δήλωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και συνέχισε:

«Κάτι που προσπαθούμε να περάσουμε στον δημόσιο διάλογο είναι ότι το άνοιγμα, που εύχομαι να γίνει έγκαιρα, να είναι μελετημένο για να έχει διάρκεια. Τα πολλαπλά lockdown δεν μπορεί να τα απορροφήσει η αγορά. Πρέπει να γυρίσουμε με έναν σχεδιασμό που θα έχει διάρκεια. Με τα μέτρα των ειδικών ώστε να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει μια και καλή η πανδημία».

«Φοβάμαι πολύ όταν παρεμβαίνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία. Πρώτα είναι η υγεία. Όσο για το λιανεμπόριο μπορούμε να τηρήσουμε αυστηρά μέτρα και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών. Το κάναμε και αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια ότι θα τα τηρήσουμε», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Προφανώς και για να πουλήσω παπούτσια θα θέλω δίπλα και έναν καφέ. Το λιανεμπόριο είναι ένας κλάδος που λειτούργησε θετικά. Χρειαζόμαστε όμως και την εστίαση, το πολιτισμό και τη διασκέδαση, η αγορά είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, ο τουρισμός θέλεις εμάς κι εμείς τον τουρισμό. Το ιδανικό είναι να γυρίσουμε στην αγορά που έχουμε συνηθίσει. Εφόσον κάποιοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερους περιορισμούς πρέπει να τους τηρήσουμε και να γυρίσουμε για να μειώσουμε τις απώλειες».

Για το ποιες είναι οι απώλειες: «Χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, οι πτώσεις όταν ήμασταν ανοιχτοί ήταν από 20% μέχρι 80%. Όσο για το διαδικτυακό κανάλι, που το πιστεύω, από τους μικρούς έχουν κάτω από το 20%. Αν τώρα δεν ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα το βουνό των χρεών θα μεταφερθεί. Οι τζίροι είναι τεράστιοι, πολλών δισεκατομμυρίων και αν φύγουν από την αγορά, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ένα ασφαλές νούμερο είναι το 15%-20%. Θα έχουμε απώλειες και θα τις πληρώσουμε όλοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα