Vivartia: To πλάνο για την νέα εποχή- Οι επιτυχίες και οι απώλειες του 2020

Οι επιδόσεις των Κλάδων την προηγούμενη χρονιά, το νέο μέσο- μακροπρόθεσμο στρατηγικό  σχέδιο και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού

Το πλάνο για την επόμενη ημέρα του Ομίλου Vivartia υπό τη νέα μετοχική σύνθεση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει η διοίκηση του. Ο Όμιλος που πλέον ελέγχεται από την νέα

Μητρική εταιρεία Venetiko Holdings Μονοπρόσωπη Α.Ε., συμφερόντων CVC, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του νέου μέσο- μακροπρόθεσμου στρατηγικού του σχεδίου, βασικοί άξονες του οποίου είναι οι εξής:
Α) Διατήρηση και ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης όλων των κλάδων στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των δικτύων τους και μέσω νέων προϊοντικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας,
Β) Συνεχής αναβάθμιση της εμπειρίας των καταναλωτών μέσω της ψηφιακής καινοτομίας και αύξηση των επιπέδων πιστότητας τους, μέσω εργαλείων και μέσων που απαντούν στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες,
Γ) Εξ’ ορθολογισμό και βελτιστοποίηση του λειτουργικού τους μοντέλου, μέσα από στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις και αποτελεσματικότερη διαχείριση του λειτουργικού τους κόστους.
Δ) Την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας των κλάδων του Ομίλου σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες ενδιαφέροντος με τη σύναψη συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους.

Απώλειες το 2020 λόγω εστίασης
Οι πωλήσεις του Ομίλου Vivartia το 2020 παρουσίασαν μείωση κατά 81,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 548,2 εκατ. έναντι 629,3 εκατ. ευρώ (-12,9%) κατά την προηγούμενη χρήση, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στην επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στην λειτουργία κυρίως του Κλάδου Εστίασης (μείωση κατά € 82,4 εκατ.).

Τα μικτά κέρδη κατά τη χρήση 2020 παρουσίασαν μείωση κατά € 36,9 εκατ. και ανήλθαν σε € 174,3 εκατ. έναντι € 211,2 εκατ. τη χρήση 2019 ενώ ο Όμιλος εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους ύψους € 16,2 εκατ. για τη χρήση 2020, έναντι κερδών € 1,8 εκατ. κατά το 2019

Αύξηση μεριδίων και εξαγωγών στα γαλακτοκομικά
Οι πωλήσεις του κλάδου γαλακτοκομικών κατά την χρήση 2020 διαμορφώθηκαν σε € 275,0 εκατ. έναντι € 282,5 εκατ. το 2019. Η μεταβολή οφείλεται σε 2 παράγοντες: α) στην αρνητική επίδραση που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID – 19 στα προϊόντα που σχετίζονται με την εγχώρια επαγγελματική αγορά, καθώς και στα προϊόντα αυθόρμητης κατανάλωσης και β) στην ολοκλήρωση συμφωνιών διανομής προϊόντων τρίτων και στην διακοπή συμφωνιών παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL) λόγω της αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του Κλάδου τα τελευταία δυο έτη. Συνολικά, οι πωλήσεις του κλάδου στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε € 211,7 εκατ. έναντι € 225,5 εκατ. το 2019 (-6%).

Ο κλάδος διατήρησε τα ηγετικά μερίδια αγοράς του σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις κατηγορίες όπως τα φυτικά ροφήματα, οι χυμοί και το τσάι, παρουσίασε σημαντική μεριδιακή ανάπτυξη, αποτέλεσμα των επιτυχών ενεργειών που υλοποιήθηκαν εντός του 2020.

Τα δημοσιευμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Αποσβέσεων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε € 25 εκατ. το 2020 αυξημένα κατά € 5,1 εκατ. έναντι του 2019 (€ 19,9 εκατ.). Οι πωλήσεις του Κλάδου Γαλακτοκομικών εκτός Ελλάδος ανήλθαν σε € 63,2 εκατ., αυξημένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση λόγω βελτιστοποίησης της απόδοσης σε βασικές χώρες δραστηριοποίησης με νέα προϊόντα αλλά και λόγω δυναμικής εισόδου σε νέες υποσχόμενες αγορές. Ειδικότερα οι εξαγωγές της μητρικής εταιρείας συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 18% σε τζίρο σε σχέση με το 2019 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εμπορικής επιτυχίας των προϊόντων της Δέλτα στην αγορά της Ιταλίας, καθώς και στις υπόλοιπες αγορές που έχει παρουσία, ενώ συνεχίστηκε η ανάπτυξη των πωλήσεων της θυγατρικής εταιρείας του κλάδου στην Βουλγαρία οι οποίες ανέρχονται πλέον σε € 48,1 εκατ. (2019: € 44,7 εκατ.).

Ενίσχυση μεγεθών για τον Κλάδο Κατεψυγμένων- Επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρω
Το 2020 ο Κλάδος Κατεψυγμένων κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 3,9% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκε σε € 161,9 εκατ. το 2020 έναντι € 155,8 εκατ. το 2019. Ο κλάδος κατεψυγμένων ενίσχυσε τα μερίδιά του σε αξία (α) στην κατηγορία των λαχανικών κατά 0,8% και (β) στην κατηγορία των φρέσκων σαλατών κατά 1,7%, ενώ παρουσίασε οριακές απώλειες στην κατηγορία της κατεψυγμένης ζύμης.

Τα δημοσιευμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Αποσβέσεων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε € 26,4 εκατ. το 2020 αυξημένα κατά € 2 εκατ. (+8,1%) έναντι του 2019 (€ 24,4 εκατ.). Η μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του κύκλου εργασιών και τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα ο κλάδος συνέχισε το επενδυτικό του πλάνο για την επέκταση των παραγωγικών του υποδομών και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας. Οι επενδύσεις στο 2020 ανήλθαν σε € 14,7 εκατ., και αφορούν κυρίως κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες γραμμές παραγωγής, συγκομιστικές και συσκευαστικές μηχανές και πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους.

Οι εξαγωγές κατά το 2020, αυξήθηκαν κατά +10,7% σε σχέση με το 2019. Το αποτέλεσμα αυτό, οφείλεται στην ανάπτυξη των υφιστάμενων πελατών, τη συνεργασία με νέους πελάτες και την είσοδο σε νέες αγορές. Ειδικότερα, η αύξηση των εξαγωγών προήλθε κατά 7,1% από την αγορά της Αμερικής και κατά 3,6% από την αγορά της Ευρώπης.

Κάμψη 42,1% για τον Κλάδο Εστίασης
Ο Κλάδος Εστίασης της Vivartia, επηρεασμένος από τις αρνητικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας COVID – 19, παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του στη χρήση 2020 κατά 42,1% και διαμορφώθηκε σε € 113,4 εκατ. σε σχέση με τη χρήση 2019 (€ 195,7 εκατ.). Ειδικότερα, οι συνολικές καθαρές πωλήσεις παρουσίασαν μείωση έναντι του 2019 και στα τέσσερα βασικά σήματα του Κλάδου, η οποία ανήλθε σε α) στο Goody’s κατά 27,7%, β) στο Flocafe κατά 53,3%, γ) στο Everest κατά 39,7%, και δ) στο La Pasteria κατά 53%.

Τα δημοσιευμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Αποσβέσεων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε € 2,9 εκατ. το 2020 μειωμένα κατά € 21,6 εκατ. έναντι του 2019 (€ 24,5 εκατ.) συμπεριλαμβανομένου και του ΔΠΧΑ 16.

Σημειώνεται πως με την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού της Fraport στις αρχές του 2020 ο Κλάδος εξασφάλισε τη συνέχιση της δραστηριότητάς του στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Μυκόνου και απέκτησε παρουσία με νέα σημεία και concepts στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Ειδικότερα, εντός του 2020 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα νέα concepts “Herbs & Olives” και “Bistro dei Cavalieri” στο αεροδρόμιο της Μυκόνου.

Εκτός, όμως, απο τις σημαντικές κινήσεις στα αεροδρόμια συνεχίστηκε και η ανάπτυξη του νέου concept GOODY’s BURGER HOUSE με την έναρξη της λειτουργίας δυο νέων franchise. Παράλληλα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και 2 νέα καταστήματα Everest σε Ρόδο και Χίο (εντός του Νοσοκομείου «Σκυλίτσειο») ενώ καταγράφηκε και η εισαγωγή γενικά νέων καινοτόμων προϊόντων

«Έρχονται» νέα καταστήματα στο εξωτερικό
Επίσης, παρά τη παγκόσμια κρίση στον κλάδο της εστίασης και την καθολική εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19, ο Κλάδος το 2020 διατήρησε την παρουσία του σε συνολικά 9 χώρες εκτός των Ελληνικών συνόρων με 14 σημεία, με το άνοιγμα στις αρχές του 2020 του πρώτου καταστήματος Flocafe Espresso Room σε κεντρικό σημείο της Πόλης του Κουβέιτ.

Παράλληλα, η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας θα συνεχιστεί το 2021, με ανάπτυξη καταστημάτων Goody’s Burger House σε Κύπρο και Σαουδική Αραβία, του σήματος Flocafe Espresso Room σε Κατάρ και ενός ακόμα σημείου σε εμπορικό κέντρο στο Κουβέιτ, καθώς στα εν λόγω έργα υπήρξε καθυστέρηση λόγω των συνεπειών της πανδημίας

Τo deal για την ΜΕΒΓΑΛ
Στην οικονομική έκθεση γίνεται αναφορά και στην απόφαση της ΔΕΛΤΑ, να προχωρήσει τον Ιούλιο 2021 στην πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού 43,2% (περίπου), που κατείχε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ), προς μέλη της Οικογένειας Χατζάκου. Το τίμημα της συναλλαγής, όπως σημειώνεται, ανήλθε στο ποσό των 25,9 εκατ ευρώ και η εταιρεία τονίζει πως η αξία πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η εταιρεία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της. «Το προϊόν της πώλησης θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΛΤΑ και θα εξυπηρετήσει περαιτέρω επενδυτικές της κινήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Όμιλος σε συνεργασία με τις Τράπεζες έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Δανεισμού συμφωνώντας και λαμβάνοντας νέα ομολογιακά δάνεια και αποπληρώνοντας σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις. Επίσης έχει ήδη συμφωνήσει με τις Τράπεζες την ανανέωση και των υπόλοιπων διμερών δανειακών συμβάσεων με ευνοϊκούς όρους (χαμηλότερο επιτόκιο και επέκταση της χρονικής διάρκειας), η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα