Credit Suisse: Με απώλειες 1,7 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε το 2021

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 27% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ζημιές για το 2021, μετά από μια ταραχώδη χρονιά που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για δικαστικές διαφορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για ζημιά 377,95 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η ελβετική τράπεζα σημείωσε καθαρή ζημία 1,57 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,7 δισεκατομμύρια

δολάρια) για ολόκληρο το έτος. Η τράπεζα ανέφερε καθαρή ζημία τέταρτου τριμήνου που αποδίδεται στους μετόχους 2,01 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 25,73 εκατ. ελβετικών φράγκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση περιουσίας της Credit Suisse κατέγραψαν μείωση 8% στα καθαρά έσοδα σε ετήσια βάση λόγω χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές. Η τράπεζα το απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στα μειωμένα έσοδα στο τμήμα παγκόσμιων εμπορικών λύσεων της, στη χαμηλότερη δραστηριότητα πελατών και στα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία μειώθηκαν κατά 5% ετησίως.
Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 27% τους τελευταίους 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατα όταν ο πρόεδρός της Antonio Horta-Osorio παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων καραντίνας Covid-19.

Ο Horta-Osorio είχε αναλάβει με την πρόθεση να καθαρίσει την εταιρική κουλτούρα της τράπεζας, αφού το επενδυτικό τμήμα είχε σημαντικές αποτυχίες το 2021 λόγω της εμπλοκής με την κατεστραμμένη επενδυτική εταιρεία Archegos Capital και την αφερέγγυα εταιρεία χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας Greensill.

Στην έκθεση κερδών της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein αναγνώρισε ότι το 2021 ήταν μια «πολύ απαιτητική χρονιά» για την Credit Suisse.
«Τα αναφερθέντα οικονομικά μας αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από το θέμα της Archegos, την απομείωση της υπεραξίας που σχετίζεται με την εξαγορά της Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) το 2000 και τις νομικές διατάξεις, καθώς προσπαθούμε να επιλύσουμεζητήματα παλαιού τύπου», είπε ο Gottstein.
Κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους, ο Gottstein είπε ότι η τράπεζα λειτουργούσε με «περιορισμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου σε όλα τα τμήματα», καθώς προσπάθησε να ενισχύσει τις διαδικασίες κινδύνου και ελέγχων.

«Η σαφής μας εστίαση παραμένει στην πειθαρχημένη εκτέλεση της νέας στρατηγικής του Ομίλου μας, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021: ενίσχυση του πυρήνα μας και απλοποίηση του οργανισμού μας καθώς προσπαθούμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη σε βασικούς στρατηγικούς επιχειρηματικούς τομείς», πρόσθεσε ο Gottstein.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα