Τα λάθη που κάνετε και παίρνετε κιλά κατά την εμμηνόπαυση…

Η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους πηγαίνουν σχεδόν πάντα χέρι-χέρι, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μείωση των οιστρογόνων, ο πιο αργός μεταβολισμός αλλά και η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.Κάνοντας τις σωστές διατροφικές επιλογές τροφίμων μπορεί να καθορίσει το πώς θα χειριστείτε την εμμηνόπαυση

και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

Η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι μόνο απογοητευτικό αλλά μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μιας γυναίκας. Η εμμηνοπαυσιακή αύξηση του σωματικού βάρους και η συγκέντρωση του λίπους που τείνει να δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς, δεν είναι μόνο ένα όχι και τόσο ελκυστικό φαινόμενο, αλλά αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επισόδεια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, για πολλές γυναίκες η αύξηση του βάρους τους κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι εξ ολοκλήρου δικό τους σφάλμα. Ο πρώτος ένοχος είναι η γήρανση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χάνουν μυϊκή μάζα καθώς γερνούν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό ηρεμίας του σώματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και συσσώρευσης σωματικού λίπους γύρω από τη μέση. Πολλές γυναίκες είναι λιγότερο σωματικά δραστήριες στα 40, τα 50 και τα 60 τους γιατί η ζωή τους είναι περισσότερο απαιτητική και δύσκολα βρίσκουν το χρόνο να προγραμματίσουν να ασκηθούν. Λιγότερη δραστηριότητα σημαίνει λιγότερη μυϊκή μάζα, πράγμα που σημαίνει αύξηση του σωματικού βάρους.

Στη γήρανση έρχονται να προστεθούν και οι ορμονικές αλλαγές που σύμφωνα με μελέτες, αλλάζουν το σχήμα του σώματος μιας γυναίκας από αχλάδι σε μήλο με περισσότερο λίπος στην περιοχή της μέσης. Απώλεια των οιστρογόνων μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική στη μείωση της γλυκόζης και πιο αποτελεσματική στην αποθήκευση του λίπους. Επίσης, πολλές πτυχές της φυσιολογικής ζωής αλλά και περιβαλλοντικές αλλαγές, μπορεί να είναι στρεσογόνες. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, επηρεάζει άμεσα την αύξηση αποθήκευσης λίπους και το βάρος στα άτομα με άγχος. Η κορτιζόλη σχετίζεται με αυξημένη όρεξη, λαχτάρα για ζάχαρη και αύξηση του σωματικού βάρους.

Εμείς στο itrofi.gr σας έχουμε καλά νέα: ακολουθώντας μια νέα διατροφική στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Προτιμήστε τις πρωτεΐνες: Οι γυναίκες έχουν φυσικά μικρότερη μυϊκή μάζα και τεστοστερόνη από ό,τι οι άνδρες. Έτσι οι άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα φασόλια, η σόγια και τα γαλακτοκομικά είναι ο καλύτερος φίλος τους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης καθώς το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) για την επεξεργασία των πρωτεϊνών.

Καταναλώστε υγιεινά λίπη: Eλαιόλαδο, λιναρόσπορο, σολομό, τόνος, αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια.

Διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα με τροφές με χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη όπως τα φασόλια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα κεράσια, το γιαούρτι, οι γλυκοπατάτες, η βρώμη.

Οι φυτικές ίνες είναι φίλος σας, όχι μόνο συμβάλλοντας στην αίσθηση της πληρότητας αλλά και την καλή εντερική δραστηριότητα.

Περιορίστε το αλκοόλ.

Μην καπνίζετε.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού για να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών.

Ελέγξτε τις μερίδες. Το να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα μπορεί να βοηθήσει.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο του τι καταναλώνετε και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Τρώτε κάθε 3-4 ώρες, ώστε να μην πεινάσετε.

Κάντε το πρωινό και το μεσημεριανό τα κύρια γεύματα της ημέρας.

itrofi.gr

The post Τα λάθη που κάνετε και παίρνετε κιλά κατά την εμμηνόπαυση… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα