Όταν το 1821 συνάντησε τη μεγάλη οθόνη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξυμνώντας τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821 και με χαρακτηριστικά στοιχεία την επαναστατική ατμόσφαιρα, τις φουστανέλες και την cult αισθητική, οι παρακάτω ταινίες είναι οι πλέον χαρακτηριστικές για την 25η Μαρτίου.

Παπαφλέσσας

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έχει συνδεθεί με την εν λόγω ταινία του 1971, συμπαραγωγής Τζέιμς Πάρις

και Φίνος Φιλμ, σκηνοθεσίας Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη. Ο ηθοποιός υποδυόταν το Γρηγόριο Δικαίο, «Παπαφλέσσα», μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και ο θάνατός του στο Μανιάκι το 1825, πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, τίθενται στο επίκεντρο. Η ταινία, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971, κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές.

Μαντώ Μαυρογένους

Την ίδια χρονιά, ο Κώστας Καραγιάννης σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο με τον Νίκο Καμπάνη της ταινίας «Μαντώ Μαυρογένους». Η Τζένη Καρέζη, στον ομώνυμο ρόλο, και ο Πέτρος Φυσσούν, σε εκείνον του πρίγκιπα Δημήτριου Υψηλάντη, πρωταγωνιστούν με την πλοκή του έργου να αφορά στη Μαντώ Μαυρογένους, όπου αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, αναθυμάται την ζωή της. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση, ενώ θυμάται ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους.

Μπουμπουλίνα

Ήταν το 1959, όταν η Φάρος Φιλμ παρουσίασε τη ζωή και το έργο μιας μεγάλης γυναίκας της ελληνικής επανάστασης, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Με την Ειρήνη Παπά να καθηλώνει στον ομώνυμο ρόλο, οι Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν μερικοί ακόμη από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Κώστας Ανδρίτσος, ενώ το σενάριο οι Νέστορας Μάτσας και Κώστας Ασημακόπουλος.

Ζάλογγο: Το Κάστρο της Λευτεριάς

Στέλιος Τατασόπουλος και Θεόδωρος Τέμπος δημιούργησαν, το 1959, μία ταινία που μιλούσε για τους ηρωικούς Σουλιώτες, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα στοιχεία από την καθημερινότητα και τους έρωτες εκείνης της εποχής. Το έργο έκοψε 37.960 εισιτήρια και ήρθε στην 11η θέση σε 51 ταινίες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μάνος Χατζιδάκις έβαζε την υπογραφή του στη μουσική.

Έξοδος του Μεσολογγίου

Η ταινία απεικονίζει ανάγλυφα την όλη κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη του Μεσολογγίου, μετά την πολύμηνη πολιορκία των Τούρκων, και αφηγείται τη θαρραλέα προσπάθεια των υπερασπιστών της οι οποίοι επιχειρούν την ηρωική και απελπισμένη έξοδο. Προβλήθηκε το 1965 με τον Μάνο Κατράκη να αναλαμβάνει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Σουλιώτες

Πρόκειται για μία ιστορική-πολεμική ταινία του 1972, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντή. Το σενάριο γράφτηκε από τον Πάνο Κοντέλη, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρέθηκαν οι Χρήστος Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη. Η ιστορία αναφέρεται στη στιγμή που οι Σουλιώτες πληροφορούνται ότι ο Αλή Πασάς ετοιμάζεται να τους επιτεθεί και να πατήσει το Σούλι. Ο Φώτος Τζαβέλας, όμως, και τα παλικάρια του είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ελευθερία τους. Ο Αλή Πασάς αποφασίζει να πολιορκήσει το Σούλι, αλλά οι γενναίοι Σουλιώτες δεν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των Τούρκων ζωντανοί.

Δίκη των Δικαστών

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. H ξακουστή ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, έγραψε τη δική της ιστορία και παραμένει μέχρι σήμερα από τις πιο αγαπημένες για το 1821.

Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι

Ταινία διεθνούς παραγωγής, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, σε παραγωγή της Alexandros Film, σε σενάριο που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Τζάκι Παβλένκο και Βλαντίμιρ Βαλούτσκι, οι Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ και ηθοποιοί από έξι χώρες απαρτίζουν το κάστ. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Πρόκειται για την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης. Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821.

reader.gr

The post Όταν το 1821 συνάντησε τη μεγάλη οθόνη… (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα