Πώς να περιορίσουμε το ιδρώτα όταν έχουμε στρες

Όση ψυχραιμία κι αν διαθέτεις, υπάρχουν μερικές καταστάσεις που το στρες σε κυριεύει. Μπορεί να είναι μια ομιλία που έχεις να κάνεις μπροστά σε κοινό, μια παρουσίαση σε μια επαγγελματική σύσκεψη, μια συνέντευξη για δουλειά, ένα πρώτο ραντεβού που το περιμένεις με ανυπομονησία και μεγάλες προσδοκίες. Καταστροφικές σκέψεις περνούν από το μυαλό σου: θα μπερδέψεις τα λόγια σου, θα σου κάνουν μια ερώτηση στην οποία δεν θα ξέρεις τι να απαντήσεις, θα ρεζιλευτείς ή θα βρεθείς σε αμηχανία και άβολη θέση!

Ακόμη και έμπειροι άνθρωποι, που έχουν εκτεθεί άπειρες φορές σε παρόμοιες στρεσογόνες καταστάσεις,

παραδέχονται ότι βιώνουν ξανά και ξανά στρες με την ίδια ένταση, σαν να είναι η πρώτη τους φορά.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που σε προετοιμάζει να αντιμετωπίσεις απαιτητικές καταστάσεις. Ποτέ κανείς όμως δεν το σκέφτεται αυτό όταν έχει στρες, μάλλον υποφέρει και αποδιοργανώνεται! Το πιο ενοχλητικό, ίσως, είναι ότι μαζί με το στρες έρχεται και η εφίδρωση. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και σε κάνει να χάνεις και το τελευταίο ίχνος ψυχραιμίας, καθώς ο ιδρώτας κυλάει και λεκιάζει τα ρούχα που με τόση επιμέλεια έχεις διαλέξει για τη σημαντική περίσταση!

Γιατί ιδρώνουμε όταν στρεσαριζόμαστε;

Στο σώμα μας έχουμε δύο ειδών ιδρωτοποιούς αδένες:

Οι εκκρινείς, οι περισσότεροι σε αριθμό, βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και η αποστολή τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος παράγοντας μεγάλη ποσότητα ιδρώτα όταν το σώμα καταπονείται ή όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, εντοπίζονται σε περιοχές με τριχοφυΐα, όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα και, επειδή δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία δεν παράγουν τόσο μεγάλη ποσότητα ιδρώτα.

Μία από τις (φυσιολογικές, να το επαναλάβω!) συνέπειες του στρες είναι ότι εκκρίνεται αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες ενεργοποιούν τους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Το χαρακτηριστικό του ιδρώτα που παράγεται εξαιτίας του στρες από τους συγκεκριμένους αδένες είναι ότι μυρίζει περίεργα, γιατί είναι παχύρρευστος, πλούσιος σε λιπίδια, ενώ περιέχει επίσης πρωτεΐνες, σάκχαρα και αμμωνία. Σε μια έρευνα διάβασα ότι ο «ιδρώτας του στρες» που ανακατεύεται με τα βακτήρια του δέρματος βγάζει μια μυρωδιά παρόμοια με σοταρισμένα πράσα – και ζητώ συγγνώμη που μοιράστηκα αυτό το επιστημονικό fun fact μαζί σου αν σου αρέσουν τα πράσα!

Αν πάσχεις από πρωτοπαθή υπεριδρωσία, ο «ιδρώτας του στρες» είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα και παρατηρείται συχνότερα στα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ο «ιδρώτας του στρες» μπορεί να συνυπάρχει με την πρωτοπαθή υπεριδρωσία ή να είναι μια ανεξάρτητη κατάσταση, η οποία απλώς εμφανίζεται κάθε φορά που σε περιμένουν τα δύσκολα.

Πώς να αντιμετωπίσεις την εφίδρωση εξαιτίας του στρεςΦόρεσε αντιιδρωτικό, γιατί αντιμετωπίζει την έκκριση του ιδρώτα από τους πόρους, σε αντίθεση με το αποσμητικό, το οποίο απλώς ελέγχει και καλύπτει τις δυσάρεστες οσμές. Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις ντους το πρωί, φόρεσέ το στον ύπνο.Κάνε συχνά ντους για να απομακρύνεις τα βακτήρια από το δέρμα σου.Τριμάρισε ή ξύρισε τις τρίχες στις περιοχές των αποκρινών ιδρωτοποιών αδένων (μασχάλες, γεννητικά όργανα).Διάλεξε προσεκτικά τι θα φορέσεις. Απόφυγε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα, που παγιδεύουν τη ζέστη.Κοιμήσου καλά το βράδυ πριν τη δύσκολη μέρα που σε περιμένει. Ο ύπνος βοηθάει τον οργανισμό σου να λειτουργεί καλύτερα και βελτιώνει την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι το στρες.Απόφυγε το τσιγάρο και τον καφέ, όσο κι αν σε βοηθούν στο στρες, γιατί ευνοούν την εφίδρωση.Πριν τη στρεσογόνα κατάσταση που έχεις να αντιμετωπίσεις, πάρε βαθιές αναπνοές, απομονώσου για να κάνεις μερικά λεπτά διαλογισμού, ή χαλάρωσε με νοερές εικόνες που σου φέρνουν γαλήνη.Μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης, η θεραπεία σχημάτων, η ψυχοδυναμική θεραπεία, η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας και της συμπόνιας, και η έκθεση σε στρεσογόνα ερεθίσματα που γίνονται σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα