Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου Ραϊσί και των υπολοίπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας κι άλλους αξιωματούχους βρέθηκαν την αυγή σε πλαγιά βουνού. Όλοι όσοι βρίσκονταν στο μοιραίο Bell 212 είναι νεκροί, με το Ιράν να οδηγείται πλέον σε εκλογές.

Η σορός του προέδρου του Ιράν και των υπολοίπων των νεκρών από το ελικόπτερο θα μεταφερθούν στην πόλη Ταμπρίζ, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου,

γράφει το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News.

Ο Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ μάλιστα ανάφερε ότι οι οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί πράγμα που σημαίνει ότι ανασύρθηκαν όλες οι σοροί.

Το ελικόπτερο του Εμπραχίμ Ραΐσί συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής (19.05.2024) ενώ ταξίδευε από την επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν προς την πόλη Ταμπρίζ.

Iranian rescue teams now transfer the bodies of Iranian officials, including President Raisi and Foreign Minister Amir-Abdollahian, to the downstream areas from the helicopter crash site. pic.twitter.com/GZ5KqWemZP

— Clash Report (@clashreport) May 20, 2024

Footage from the crash site of the helicopter, which carried Iranian President Raisi along with other officials. pic.twitter.com/4y2RTUGJzd

— Clash Report (@clashreport) May 20, 2024

Η επιβεβαίωση του θανάτου του Εμπραχίμ Ραϊσί ήρθε από το επίσημο πρακτορείο της χώρας και ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, που νωρίς το πρωί της Δευτέρας (20.05.2024) μετέδωσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212, το οποίο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες, είναι όλοι νεκροί.

Another picture showing what’s left of president Raisi’s helicopter after it crashed into the mountain. https://t.co/wRHbXrjqOY pic.twitter.com/TwJ5ODXsky

— Ali Hashem علي هاشم (@alihashem_tv) May 20, 2024

«Ο Πρόεδρος του Ιράν, ο υπουργός εξωτερικών και μια ομάδα αξιωματούχων που τους συνόδευαν μαρτύρησαν μετά από συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν», αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο αεροσκάφος που συνετρίβη επέβαιναν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malek Rahmati και ο Mehdi Mousavi, ο επικεφαλής της φρουράς του Raisi. Τους συνόδευε επίσης ο Mohammad Ali Al-e-Hashem, εκπρόσωπος του Ανώτατου Ηγέτη στην επαρχία.

Η κυβέρνηση του Ιράν συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ και με βάση όσων ισχύουν στη χώρα, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι εικόνες που έρχονται από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου είναι σοκαριστικές. Το ελικόπτερο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, παντού υπάρχουν συντρίμμια και καμένα κομμάτια.

Image of a moving person has reportedly been seen by Rescuers in the Forest near the Crash Site of Iranian President Ebrahim Raisi's Helicopter crash; however, it is Unknown if it is one of the Passenger or another Rescuer.
Below are images from the helicopter crash pic.twitter.com/vGgAHkmc35

— ELKANA JACOB (@ElkanaJacobKE) May 20, 2024

Ο θάνατος του Ραϊσί δεν θα προκαλέσει “την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης” του Ιράν

Η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει “την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης” της χώρας.

“Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (…) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος”, αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. “Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα “έκτακτη συνεδρίαση”, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη.

newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα