Χανιά: Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου για το κτήριο Παπαδόπετρου

Σκοπός της κινητοποίησης η επικείμενη ενοικίαση του μεγάρου Παπαδόπετρου απο το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε μία σειρά αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων κτηρίων που έχει στην κατοχή του το Πολυτεχνείου Κρήτης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει

σε μία κατεύθυνση ενίσχυσης των των φοιτητικών παροχών. Πρόσφατο παράδειγμα, η Γαλλική Σχολή στην Χαλέπα, που ενώ εδώ και χρόνια είναι άδεια, πλέον στεγάζει εργαστήριο καινοτομίας. Ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα, το κτήριο Παπαδοπέτρου επί της οδού Τζανακάκη στο κέντρο των Χανίων που επίσης δεν είναι σε χρήση για πολλά χρόνια και με πρόσφατες δημοσιεύσεις φαίνεται η διοίκηση να προχωράει στην ενοικίασή του σε ιδιωτική εταιρεία για 12 χρόνια με άγνωστη την χρήση του.

Το κτ. Παπαδοπέτρου αποτελεί σημείο αναφοράς για το φοιτητικό κίνημα της Πόλης, αφού διαχρονικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του δίνουν ζωή κάθε χρόνο στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ την περίοδο του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος του 2006-2007, είχε αποτελέσει χρόνια κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία εκκενώθηκε βίαια από την πρυτανεία Γρυσπολάκη το 2009. Η ένταση της κατεύθυνσης για αξιοποίηση του κτηρίου από την προηγούμενη πρυτανεία, συνδέεται με το ότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει ιστορική σημασία για το φοιτητικό κίνημα στην πόλη.

Η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημοσίων ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την προώθηση της λειτουργίας τους με γνώμονα το πως κινείται η αγορά και η αδιαφορία των διοικήσεων οδήγησε στην ερήμωση ολόκληρων κτηρίων που θα μπορούσαν κάλλιστα να στεγάσουν πολλές από τις ανάγκες της πληττόμενης νεολαίας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης ανέκαθεν, άλλωστε, διεκδικούσαν την αξιοποίηση του κτηρίου για τους/τις φοιτητ(ρι)ες (δημιουργία λέσχης σίτισης στο κέντρο της πόλης, στέγαση των πολιτιστικών ομάδων του ΠΚ, δημιουργία χώρου κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δράσης του συλλόγου, ακόμη και εστιών).

Επιχειρείται το ξεπούλημα του κτηρίου την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση δηλαδή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και συμπλέει στα σχέδια της ευρύτερης απαξίωσης των δημόσιων ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, σε μία πόλη όπως τα Χανιά, που το ζήτημα της μη επαρκούς μέριμνας για την κάλυψη ρων φοιτητικών αναγκών αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα και ενώ η στέγαση στην πόλη είναι δυσβάστακτη, το ίδρυμα επιλέγει αντί να χρησιμοποιήσει το κτήριο για τις ανάγκες μας να το νοικιάσει σε ιδιώτη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

/ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΤ.ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

/ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

/ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/11 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Κινητοποίηση, Πρυτανεία, Πολυτεχνείου, Παπαδόπετρου,chania, kinitopoiisi, prytaneia, polytechneiou, papadopetrou