Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας: «Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις πύλες για νέους ανθρώπους νέες ιδέες και νέες πρακτικές.»



Της Μάγδας Κατόπη
MSc. Οικονομολόγος – MSc. Ν.Α. Ευρωπαϊκές Σπουδές- Πολιτικός Επιστήμονας- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Επικοινωνίας & Διεθνών εταιρικών Σχέσεων
Υποψήφια ΠΟΕ Ηρακλείου

Την προσεχή Κυριακή 15 Δεκεμβρίου οι οικονομολόγοι και οι λογιστές φοροτεχνικοί όλης της χώρας καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον του επιστημονικού μας φορέα, του Οικονομικού
Eπιμελητηρίου Ελλάδας.

(ΟΕΕ)

Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ΟΕΕ έχει χάσει το δρόμο του με αποτέλεσμα όλοι οι συνάδελφοι οικονομολόγοι, μα κυρίως οι νέοι, να του γυρίσουν την πλάτη. Πόσοι νέοι επιστήμονες σήμερα άραγε γνωρίζουν τον ιστορικό και διαχρονικό ρόλο του ΟΕΕ τόσο απέναντι σε όλους εμάς, τα μέλη του, όσο και απέναντι στην πολιτεία; Ο επιστημονικός μας φορέας δυστυχώς διαβρώθηκε από μικροκομματικά παιχνίδια που καμία άξια δεν έχουν στην καθημερινή ζωή ενός οικονομολόγου. Το επιμελητήριο μας αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα ξεπερασμένο φορέα, μια κλειστή δομή ανθρώπων που δεν έχουν επαφή με την οικονομική καθημερινότητα. Μπορεί όμως μια τέτοια δομή να συνεχίσει να φυτοζωεί στην Ελλάδα και στον κόσμο που αλλάζει και υποδέχεται το 2020;
Μπορεί το ΟΕΕ να συνεχίσει τη σημερινή του πορεία προς την αφάνεια και τη μιζέρια; Ασφαλώς όχι.

Η χώρα μας μαζεύει σιγά σιγά τα κομμάτια της μετά την καταστροφική κρίση των τελευταίων 10 ετών. Η κοινωνία μας δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει. Θέλουμε έναν επιστημονικό φορέα που θα στέκεται δίπλα μας σε κάθε μας βήμα ως αρωγός. Θέλουμε ένα ΟΕΕ με ενεργό ερευνητικό και επιστημονικό έργο που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στον καταστατικό του ρόλο, αυτόν του συμβούλου της πολιτείας και της κοινωνίας.

Ήρθε η ώρα για το Αύριο. Να βάλουμε το επιμελητήριο μας σε μια νέα εποχή. Να φύγουμε από την καταστροφική αδράνεια του χθες. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις πύλες για νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και νέες πρακτικές. Μακριά από κομματικά παιχνίδια, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.

Ως υποψήφια και μέλος μιας νέας παράταξης ( “Προοδευτικοί Οικονομολόγοι” ) αυτή την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης θέλω να επιτύχω. Να δώσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη πνοή στο επιμελητήριό μας. Για να συμβεί αυτό πολλά πρέπει να αλλάξουν. Ζούμε στην εποχή των startups, των οικοσυστημάτων επιχειρηματικότητας και της τεχνολογικής εξέλιξης. Η σχέση μεταξύ της γνώσης και της εφαρμογής της έχει γίνει πιο στενή από ποτέ. Παράλληλα με αυτή την πραγματικότητα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παραδοσιακά οικονομοτεχνικά επαγγέλματα που κράτησαν τον κλάδο μας όρθιο και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εμάς και τα παιδιά μας. Το επιμελητήριο μας πρέπει να επενδύσει σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του.

Γι αυτό το λόγο διεκδικούμε την ενίσχυση προγραμμάτων διά βίου μάθησης online - μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης e-Learning. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα δώσει κίνητρο σε περισσότερα μέλη να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια καθώς η εξ αποστάσεως παρακολούθηση προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα, στοιχεία απαραίτητα στους σύγχρονους επαγγελματικούς ρυθμούς. Ακόμα όμως και με αναβαθμισμένα σεμινάρια με αυτοπρόσωπη παρουσία, φανταστείτε πόσο θα βοηθιούνταν οι συνάδελφοι μας αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιθανά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν στην άσκηση των εργασιών τους. Φανταστείτε πόσο περισσότερο θα βοηθιούνταν νέοι επιχειρηματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα χωρίς όμως να έχουν προηγούμενες ακαδημαϊκές γνώσεις γύρω από τα οικονομικά από ένα πρόγραμμα αρχών οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων με την επιμέλεια και το κύρος του ΟΕΕ. Φανταστείτε ακόμα εργαζομένους στη μέση της καριέρας τους που είτε θέλουν να κάνουν μια επαγγελματική στροφή είτε να συγχρονιστούν με τις σύγχρονες τάσεις του κλάδου. Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η αγορά εργασίας γνωρίζει τεκτονικές αλλαγές. Η διά βίου μάθηση είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο απέναντι στις αλλαγές αυτές.

Κανένας φορέας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός εάν στο εσωτερικό του κυριαρχεί η εσωστρέφεια. Θέλουμε ένα επιμελητήριο εξωστρεφές. Με συνεργασίες επιστημονικές, ακαδημαϊκές αλλά και επαγγελματικές. Επιδιώκουμε τη συνεχή επαφή και συνεργασία με τα εγχώρια ΑΕΙ. Θέλουμε ένα επιμελητήριο που θα καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους εμπορικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε έναν επιστημονικό φορέα που μπορεί να σταθεί δίπλα αλλά και απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της διεθνοποίησης του φορέα και επιτυγχάνοντας ευρεία συνεργασία του Επιμελητηρίου με επαγγελματικές ενώσεις οικονομολόγων, λογιστών και αναλυτών του εξωτερικού. Η επαφή με επιστήμονες και επαγγελματίες του εξωτερικού θα συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το ΟΕΕ σε έναν ισάξιο συνομιλητή ο οποίος δεν θα ακολουθεί τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο εξωτερικό αλλά θα τις συνδιαμορφώνει με τους αντίστοιχους φορείς.

Το Επιμελητήριο μας δεν μπορεί να μας θυμάται λίγο πριν τις εκλογικές του διαδικασίες κάθε 3 χρόνια. Ονειρευόμαστε ένα Επιμελητήριο που θα βρίσκεται δίπλα μας όποτε το χρειαστούμε. Με ενίσχυση προγραμμάτων γέφυρας ώστε να ανασχεθεί η τάση φυγής στο εξωτερικό (brain drain), που τόσο πολύ έχει πλήξει την χώρα και τον κλάδο. Με τη δημιουργία τοπικών γραφείων διασύνδεσης και βάσεις δεδομένων που να προσφέρουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. Με διοργανώσεις Ημερών Καριέρας αλλά και εκδηλώσεων δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη η εισαγωγής του Μentoring από το ΟΕΕ, με την δημιουργία σχετικής πλατφόρμας, όπου οι νέοι συνάδελφοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σταδιοδρομίας από παλαιότερους. Μετασχηματίζουμε το σημερινό απρόσωπο επιμελητήριο σε μια κοινότητα ζωντανή και παρεμβατική στην κοινωνία.

Το επιμελητήριο που ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε απαιτεί νέες ιδέες και ανθρώπους με μεράκι, γνώσεις και κουλτούρα δημιουργίας. Το επιμελητήριο μας μπορεί να γίνει συμπαραστάτης σε κάθε μας επαγγελματικό βήμα. Αρκεί να δώσουμε τη μάχη για να το αλλάξουμε. Γιατί το αύριο δεν μπορεί να είναι όπως το χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα