Κοινωνικό Επίδομα: Αλλαγές επί του πιεστηρίου στην απόφαση

Επιπλέον 30.000 άτομα με αναπηρία εντάσσονται στην «ομπρέλα» του κοινωνικού μερίσματος, καθώς με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαλείφθηκε το ηλικιακό όριο των 24 ετών που είχε αρχικώς ανακοινωθεί ότι θα μπει. Έτσι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί τα άτομα ΑμΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, είτε ζουν με τους γονείς τους είτε μόνοι τους, ή και αν ακόμα είναι οι ίδιοι γονείς, θα λάβουν σε λίγες ημέρες τα 700 ευρώ.

Μοναδική προϋπόθεση, όπως αναφέρουν στελέχη του

υπ. Οικονομικών, είναι να λαμβάνουν τακτικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ κατά τις 30 Νοεμβρίου 2019. Πάντως παρά το «άνοιγμα» της βεντάλιας του κοινωνικού μερίσματος με την απάλειψη του ηλικιακού ορίου για τα ΑμΕΑ το συνολικό ποσό που διανέμεται αλλά και το ποσόν του επιδόματος που λαμβάνει κάθε δικαιούχος παραμένουν σταθερά. Κι αυτό γιατί πολλοί εκ ων αρχικώς υπολογιζόμενων ως δικαιούχων (περίπου 253.000) αποκλείστηκαν. Κύρια αιτία ήταν το γεγονός ότι ένας αριθμός μακροχρόνια ανέργων καταγράφηκε να έχει καταθέσεις πάνω του ορίου που έχει τεθεί. Έτσι σχεδόν το 40% από τους περίπου 160.000 δικαιούχους εμφανίστηκαν να διατηρούν ως νοικοκυριό ένα ύψος καταθέσεων που ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι ΑμΕΑ άνω των 24 ετών, ακόμη κι αν δεν άλλαζε το ηλικιακό κριτήριο, θα ελάμβαναν το επίδομα με άλλη ιδιότητα, όπως του πολύτεκνοι γονιού ή του μακροχρόνια άνεργου.

Πέρα τις αλλαγές για ΑμΕΑ υπήρξαν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, όπως το ότι μειώθηκαν από 10 σε 7 τα χρόνια που υποχρεούται ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας

Το ΦΕΚ πάντως όπου θα καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή με στόχο να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων (koinonikomerisma.gr) έως την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου . Αναμένεται έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 700 ευρώ σε:

· Νοικοκυριά (ακόμα και ατομικά) όπου τουλάχιστον ένα μέλος τους λαμβάνει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.· Πολύτεκνες οικογένειες (4 παιδιά και άνω) αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν το ποσόν των 20.000 ευρώ.· Νοικοκυριά με τουλάχιστον 1 ή και τους 2 γονείς άνεργους –βραχυχρόνια ή μακροχρόνια- εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 20.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης
Keywords
Τυχαία Θέματα