Πήλιο: Παραμένει σε νοσοκομείο το μωρό που δάγκωσε αστραπιαία η οχιά – Η απάντηση του νοσοκομείου Βόλου (φωτό)

11:22 5/8/2018 - Πηγή: seleo
Η οχιά επιτέθηκε και δάγκωσε το μωρό στο Πήλιο. Τα όσα ακολούθησαν προκαλούν οργή στον παππού και τη γιαγιά του. Το νοσοκομείο Βόλου λύνει τη σιωπή του...


Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για το περιστατικό με το μόλις 19 μηνών αγοράκι που εν έτει 2018 κινδύνευσε να πεθάνει από την οχιά που το δάγκωσε στο Πήλιο. Ο κ. Δραμητινός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το εν λόγω περιστατικό που έλαβε χώρα

στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και ενημερώθηκε για το θέμα από τις εφημερίδες.

Η γιαγιά του παιδιού Γιούλα Μητρομάρα – Γαλάτου με επιστολή της δημοσιοποίησε τον γολγοθά που έζησε, όταν μετέφεραν το παιδάκι αρχικώς στο Νοσοκομείο Βόλου και στη συνέχεια σε άλλα τρία νοσοκομεία. Η κ. Μητρομάρα – Γαλάτου κατήγγειλε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός και ενημέρωσε για όλα όσα ακολούθησαν. Σήμερα, δέκα μέρες μετά το τσίμπημα, το παιδάκι συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία και έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο τόσο το ίδιο όσο και το χεράκι του.

Τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Βόλου

«Όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε σε εμάς καμία καταγγελία είτε γραπτή είτε προφορική, καμία αναφορά. Διαβάσαμε την επιστολή από τις εφημερίδες και δηλώνουμε ότι συμπάσχουμε με την οικογένεια για την ταλαιπωρία που υπέστη και χαιρόμαστε που το παιδάκι είναι σήμερα καλά», ενημερώνει ο κ. Δραμητινός. Για το τι ακριβώς συνέβη, ο ίδιος κάνει γνωστό ότι «η Διοίκηση ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε όντως κάποια αμέλεια ή ολιγωρία ή κακή παροχή υπηρεσίας υγείας», είπε ο ίδιος.

Από κει και πέρα, ο Διοικητής είπε ότι «ενδεχομένως υπήρξε κάποια παραπληροφόρηση με το θέμα του αντιοφικού ορού. Το Νοσοκομείο είχε ορούς και αντιοφικό, κάτι που αποδεικνύεται και με έγγραφα από τη λογοδοσία της βάρδιας. Για ποιόν λόγο ακριβώς δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορός, αυτό δεν είναι θέμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου ή των ιατρικών υπηρεσιών αλλά ζήτημα ιατρικής κρίσης», επισημαίνει. Ο ίδιος ενημερώνει ότι το παιδάκι έμεινε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 3,5 ώρες. Εισήχθη στα Επείγοντα στις 14:15 και αποχώρησε στις 17:40.

«Το περιστατικό εξετάστηκε από ορθοπεδικό γιατρό, χειρουργό και από παιδίατρο και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Στη λογοδοσία υπάρχει σειρά ιατρικών πράξεων. Από κει και πέρα, αν όντως υπάρχει κάποια ευθύνη ιατρική αμέλειας ή κωλυσιεργίας, τότε θα αποδοθεί οπωσδήποτε εκεί όπου ανήκε. Θα διαταχθεί ΕΔΕ», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Δραμητινός επισημαίνει ότι το Αχιλλοπούλειο δεν φέρει καμία ευθύνη για όλα όσα ακολούθησαν μετά την αποχώρηση του περιστατικού από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και την εισαγωγή του σε άλλα Νοσοκομεία. Ο ίδιος τονίζει ότι «όταν υπάρχει δήγμα φιδιού, και μάλιστα από οχιά, και το περιστατικό είναι σοβαρό, τότε ο ασθενής απαιτείται να διασωληνωθεί και να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων».

Η επιστολή για την οχιά που δάγκωσε μωρό

«Βρισκόμασταν στην εξοχική κατοικία του συζύγου μου στο Βένετο. Μαζί μας είχαμε και τον εγγονό μας ηλικίας 19 μηνών. Την Δευτέρα λοιπόν, όπως και τις προηγούμενες μέρες, παίζαμε στην αυλή, με μια μικρή μπάλα. Ο μικρός την κλώτσησε και πήγε να την πάρει. Τον κοιτάζαμε λοιπόν να τρέχει, να πάει να πάρει την μπάλα.

Αντί όμως της μπάλας το αριστερό του χέρι ακούμπησε σε μια πέτρα, που την είχαμε πάνω σε ένα κορμό δέντρου. Αμέσως άρχισε να κλαίει και τρέξαμε, τον πήραμε αγκαλίτσα και είδαμε ότι από το δακτυλάκι του, τον δείκτη συγκεκριμένα, είχε δύο σαν γρατζουνιές, μου φανήκαν σαν να τον γρατζούνισε γάτα και έτρεχε λίγο αίμα. Άρχισε αμέσως να πρήζεται και να μελανιάζει το δάκτυλο.

Αμέσως φύγαμε για το Bόλο. Η ώρα που φύγαμε ήταν μια παρά τέταρτο (12:45) και στο νοσοκομείο φτάσαμε σε μία ώρα γύρω στις 14.00 το μεσημέρι. Εξηγήσαμε στα εξωτερικά ιατρεία, τι είχε συμβεί, χωρίς όμως να δούμε τι ήταν αυτό που τον τσίμπησε. Είπαμε να κάνουμε μια ακτινογραφία, στο δακτυλάκι μήπως ήταν σπασμένο από την πέτρα. Δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Ο παππούς λοιπόν είπε ότι ήταν φίδι, και πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν κάτι γιατί το παιδί χειροτέρευε ραγδαία.

Ώρες αγωνίας στο νοσοκομείο

Τους είπε κιόλας ότι είναι οχιά γιατί στο χωριό τέτοια φίδια υπάρχουν. Είτε το είπαμε, είτε όχι, δεν ίδρωσε το αυτί τους. Οι μαθητευόμενοι μόνο ήταν κοντά του, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Η ώρα περνούσε. Ο μικρούλης στην αγκαλιά μας πέθανε τρεις φορές και με τις φωνές μας επανερχόταν! Το πρήξιμο και το μελάνιασμα ανέβαινε όλο και πιο ψηλά. Ο μικρός μας δεν είχε ούτε την δύναμη να κλάψει. Φωνάζαμε να του κάνουν ορό φιδιού και δεν είχαν! Η ώρα ήταν τέσσερις και τέταρτο (16:15).

Η διευθύντρια της παιδιατρικής ακόμη δεν είχε εμφανιστεί παρόλο που μας έλεγαν ότι την είχαν ειδοποιήσει. Έγιναν εξετάσεις αίματος και έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια έπεφταν ραγδαία και ο αιματοκρίτης. Η αργοπορία τους, η αδιαφορία τους, η ανευθυνότητά τους, δεν περιγράφεται. Ο μικρούλης αργοπέθαινε αβοήθητος και εγώ να φωνάζω να κάνουν κάτι. Από τις 16:30 άρχισαν να νιώθουν ίσως την σοβαρότητα της κατάστασης, εφόσον είχαν περάσει δυόμιση ώρες απάθειας, τότε αποφασίσανε να κάνουνε ιατρικό συμβούλιο και τότε εμφανίστηκε και η προϊσταμένη παιδίατρος.

«Μήπως ήρθαμε σε καφενείο αντί για νοσοκομείο»;

Μετά το συμβούλιο αποφασίσανε να το στείλουν στην Λάρισα αφού του χορήγησαν κορτιζόνη. Μάλιστα έβγαινε και ένας πολλά βαρύς γιατρός από το δωμάτιο του μικρού μας, και ξέρετε τι μας είπε: – Τι θέλετε, τους γιατρούς στα πόδια σας; Τότε ο σύζυγος έξαλλος του λέει – Μήπως ήρθα σε λάθος μέρος, είμαι σε καφενείο και όχι σε νοσοκομείο; Το ασθενοφόρο το κάλεσε η διευθύντρια στις πέντε η ώρα ακριβώς (17:00). Το ασθενοφόρο έκανε να έρθει στο νοσοκομείο μισή ώρα, ήταν πέντε και μισή (17:30).

Έξι παρά φεύγουμε για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Εκεί μας περίμενε άλλος Γολγοθάς. Με το που αντικρίζουν τον μικρό, δεν τον δέχονται λέγοντας: Η διευθύντρια του Βόλου όταν πια με την αδιαφορία της βλέπει τα δύσκολα τα ξεφορτώνεται, και τα στέλνει σε μας, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, μας είπαν. Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε διότι θα χρειαστεί χειρουργείο και λόγω των χαμηλών αιμοπεταλίων κινδύνευε η ζωή του λόγω αιμορραγίας.

Δεν ξέρω τότε που βρήκα την δύναμη και άρχισα να φωνάζω λέγοντάς τους πως δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή του παιδιού επειδή τα δύο νοσοκομεία και οι γιατροί έχουν διαφορές μεταξύ τους. Όλοι αυτοί οι γιατροί, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν είναι γονείς δεν είναι παππούδες και γιαγιάδες και πάνω από όλα γιατροί; Μας τον έστελναν στην Θεσσαλονίκη, τους είπα ότι αν υπέγραφαν για τη ζωή του, μόνο τότε θα τον έπαιρνα.

Το χεράκι του κινδύνευε άμεσα να παραλύσει από το πρήξιμο. Αποφάσισαν να τον στείλουν στο Πανεπιστημιακό. Οι ώρες που πέρασαν ήταν πολλές, πάνω από επτά ώρες και στον μικρό δεν είχε δοθεί ο ορός φιδιού. Στο Πανεπιστημιακό η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Του δόθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και ο όρος φυσικά. Ο καθηγητής της παιδιατρικής με μια ομάδα γιατρών κάνει ότι μπορεί και προσπαθούν για το καλύτερο. Οι γιατροί της ορθοπεδικής και ο αναισθησιολόγος αποφασίζουν ότι για το καλό του παιδιού πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη, ώρα μία μετά τα μεσάνυχτα.

Εφημέρευε το Γεννηματά. Το αγγελούδι μας διασωληνωμένο φτάνει στο νοσοκομείο Γεννηματά στις τρείς το πρωί. Εκεί τα λεπτά, οι ώρες δύσκολες. Οι γιατροί πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τέτοιο δάγκωμα φιδιού και τόσης σοβαρής κατάστασης παιδιού και χεριού. Κάνουν ότι μπορούν για τον μικρούλη. Έχουν περάσει δέκα (10) μέρες. Ο μικρός βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο, χωρίς πια να κινδυνεύει η ζωή του και το χεράκι του.

Αποφάσισα σαν γιαγιά να δημοσιοποιήσω το θέμα: Πρώτον, διότι το Νοσοκομείο Βόλου δεν έδειξε την σοβαρότητα που έπρεπε, ήταν ανεύθυνοι, αδιάφοροι. Δεύτερον, διότι δεν υπήρχε ορός φιδιού, που έπρεπε να χορηγηθεί άμεσα. Είπαν ότι έπρεπε να τηλεφωνήσουν στο Υπουργείο, μετά στο κέντρο Δηλητηριάσεων και να σταλεί εφ’ όσον ήταν ανάγκη την άλλη μέρα, αφού ο ασθενής θα είχε καταλήξει. Και τρίτον, για να μην βρεθεί άλλο παιδάκι στην δική μας θέση.

Γιούλα Μητρομάρα – Γαλάτου»

Πληροφορίες: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου

Keywords
Τυχαία Θέματα