A.Φλώρος. Ο άνθρωπος που υπεξαίρεσε 250 εκ., καταδικάστηκε σε 21 χρόνια και βγήκε στα 3!

10:00 27/8/2018 - Πηγή: seleo
Η περίπτωση της αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης 256 εκατ. ευρώ της Energa - Hellas Power αλλά και σε…

Συνολικά, ο νεαρός επιχειρηματίας παρέμεινε στην φυλακή για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της Energa περίπου 36 μήνες. Βρέθηκε στη φυλακή αρχικά για 18 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος, στην συνέχεια αποφυλακίστηκε

λόγω παρέλευσης του 18μηνου και τον Μάρτιο του 2017 πέρασε και πάλι την πόρτα των φυλακών, έχοντας πια καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 21 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υπεξαίρεση στην υπόθεση της Energa. Τελικά, κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος με όρους πρόσφατα και να βγει από τις φυλακές, αφού προηγουμένως λειτουργοί του Ιπποκράτη και μάλιστα δημόσιου φορέα, εν προκειμένω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, βεβαιώσαν τους δικαστές ότι ο νεαρός επιχειρηματίας είναι ανάπηρος σε ποσοστό 67%, καθώς αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και πάσχει και από επιληψία! Ένα πρόβλημα υγείας αρκετά σοβαρό που όμως τέθηκε για πρώτη φορά από την πλευρά του επιχειρηματία ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετό για να του ανοίξει τις πόρτες των φυλακών και μάλιστα με ...την πρώτη!

Όπως σημειώνεται σε αναλυτικό δημοσίευμα του lawandorder.gr, ο Αρ. Φλώρος μέχρι να καταθέσει την αίτησή του για υφ' όρων απόλυση λόγω αναπηρίας, προτιμούσε να προσφεύγει καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής του με αλλεπάλληλες αιτήσεις σε Πενταμελή Εφετεία Αναστολών ζητώντας να ανασταλεί η ποινή της κάθειρξης των 21 ετών που του είχε επιβληθεί. Βασικό του επιχείρημα ήταν ότι αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και ότι όντας κρατούμενος στις φυλακές δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να βοηθήσει τους δικηγόρους του με στοιχεία, ώστε να αποδείξει την αθωότητα του στην εν εξελίξει διαιτησία για την υπόθεση της Energa.

Καμία, ωστόσο, από τις αιτήσεις του αυτές δεν είχε γίνει δεκτή, με τους δικαστές που τις έκριναν να «απαντούν» στον 39χρονο επιχειρηματία, πως δεν μπορούν να «παγώσουν» την ποινή του και ως εκ τούτου να αφεθεί ελεύθερος, διότι αφενός μεν ήταν ύποπτος τέλεσης και νέων αδικημάτων, αφετέρου δε τα ψυχιατρικά του προβλήματα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν άλλωστε για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Πώς άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Τώρα, όμως, ο 39χρονος και οι δικηγόροι του επέλεξαν έναν άλλο νομικό δρόμο για να πετύχουν την πολυπόθητη αποφυλάκιση και όπως αποδείχθηκε δικαιώθηκαν για την συγκεκριμένη επιλογή.

Αντί να καταθέτουν αιτήσεις αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του, προσέφυγαν σε Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και ζήτησαν υφ' όρων απόλυση για λόγους υγείας με ποσοστό αναπηρίας 67%. Η αίτησή τους, η πρώτη στο είδος της, έγινε αμέσως δεκτή και ο 39χρονος επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε με όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα, κ.ά.

Η «τυχερή» αίτηση του Αρ. Φλώρου «πατούσε» νομικά στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει αποφυλάκιση κρατούμενου ακόμη και για βαριά αδικήματα (όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά), εφόσον βεβαιωθεί ότι έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Η είδηση της αποφυλάκισης του 39χρονου επιχειρηματία, προκάλεσε αίσθηση, λόγω του μικρού διαστήματος παραμονής του στη φυλακή (μόλις 3 χρόνια) σε συνδυασμό με τη βαρύτητα αλλά και την ηθική απαξία των κατηγοριών για τις οποίες είχε καταδικασθεί: Ήταν ο βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο της Energa και μεταξύ άλλων καταδικάσθηκε διότι ο ίδιος και ο συνεταίρος του Βασίλης Μηλιώνης είχαν βάλει στην τσέπη τους ποσά από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Οι Αρ. Φλώρος και Β. Μηλιώνης κατηγορήθηκαν και καταδικάσθηκαν διότι ως εκπρόσωποι των δυο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Energa και της Hellas Power, αντί να αποδίδουν στο δημόσιο το φόρο από το «χαράτσι» στα ακίνητα που τους πλήρωναν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, τον ενθυλάκωναν και στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα αυτά μέσω off shore εταιρειών στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους. Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό που υπεξαιρέθηκε συνολικά ανέρχεται στα 256 εκατ. ευρώ! Πέραν αυτού όμως ο Αρ. Φλώρος είναι, σύμφωνα με άλλη απόφαση της ποινικής Δικαιοσύνης, και ο άνθρωπος που «ενορχήστρωσε» την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου αντιδίκου του δική της Energa, Γ. Αντωνόπουλου!

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη που έγινε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο 39χρονος, το διάστημα που βρίσκονταν ελεύθερος έχοντας αποφυλακιστεί (λόγω παρέλευσης του 18μηνου) και αναμένοντας τη δίκη του για την υπόθεση της Energa, ζήτησε από δυο σκληρούς Αλβανούς κακοποιούς να δολοφονήσουν τον δικηγόρο με αντάλλαγμα 300.000 ευρώ. Εκείνοι δέχθηκαν και ένα πρωί έστησαν καρτέρι θανάτου στον δικηγόρο έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη, τον πυροβόλησαν, ευτυχώς όχι θανάσιμα, του άρπαξαν το τσαντάκι με μετρητά που κρατούσε και εξαφανίστηκαν.

Από την πλευρά του βεβαία ο Αρ. Φλώρος στη δίκη αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση, πλην όμως δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές, οι οποίοι του επέβαλλαν 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, καταδικάζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η αντίδραση της Ν.Δ. και η παρέμβαση Κοντονή

Όπως ήταν εύλογο η περίπτωση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, με αυτό το ποινικό υπόβαθρο που την ακολουθεί, προκάλεσε αντιδράσεις κα χαρακτηρίστηκε «προκλητική». Έπληξε όμως και το κύρος της Δικαιοσύνης για το «μήνυμα» που εξέπεμψε με την απόφασή της για αποφυλάκιση του 39χρονου. Ωστόσο, οι δικαστές έχουν πλέον δεμένα τα χέρια τους σε τέτοιες περιπτώσεις αφού οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις με τη «σφραγίδα» του κ. Παρασκευόπουλου είναι ξεκάθαρες: Κρατούμενος με βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ο οποίος έχει εκτίσει ένα μέρος της ποινής του αποφυλακίζεται με όρους! Δεν είναι δε λίγοι οι καταδικασθέντες που κατάφεραν να αποφυλακιστούν με τον ίδιο τρόπο. Μεταξύ αυτών, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγωργόπουλος, «επώνυμος» πρώην ιερωμένος που είχε εμπλοκή σε υποθέσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων και πολλοί άλλοι.

Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν για την αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία ήταν σφοδρές σε πολιτικό επίπεδο. Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την αποφυλάκιση Φλώρου, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε και είναι πλέον ελεύθερος «με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Αντίδραση όμως σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποφυλάκισης του 39χρονου υπήρξε και από την κυβέρνηση και δη από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή. Με παρέμβασή του ο κ. Κοντονής ζήτησε έλεγχο της απόφασης για αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου - καθώς «δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά».

Παράλληλα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναφέροντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να γνωρίζει πως «τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις και καλόν θα είναι η ΝΔ να δηλώσει χωρίς περιστροφές αν συμφωνεί ή όχι με την προαναφερόμενη απόφαση».

www.alfavita.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα