Τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών UV μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις κυττάρων που προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία (UV), που χρησιμοποιούνται συνήθως για το μανικιούρ με τζελ, μπορούν να σκοτώσουν κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications, ανέλυσε κύτταρα σε δύο διαφορετικές συνθήκες έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα κύτταρα με οξεία έκθεση είχαν δύο συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών κάτω από τα στεγνωτήρια

υπεριώδους ακτινοβολίας με ένα διάλειμμα μιας ώρας ενδιάμεσα. Τα κύτταρα με χρόνια έκθεση είχαν μία 20λεπτη συνεδρία κάτω από τα στεγνωτήρια UV για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία 20λεπτη συνεδρία έκθεσης στα στεγνωτήρια υπεριώδους ακτινοβολίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων σε ποσοστό 20 έως 30%, ενώ τρεις διαδοχικές συνεδρίες έκθεσης διάρκειας 20 λεπτών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων σε ποσοστό 65 έως 70%. Στα υπόλοιπα κύτταρα, η έκθεση οδήγησε σε μεταλλάξεις που συνήθως παρατηρούνται στον καρκίνο του δέρματος.

«Παρατηρήσαμε πολλαπλά πράγματα: πρώτον, είδαμε ότι το DNA καταστρέφεται», δήλωσε ο Ludmil Alexandrov, καθηγητής βιομηχανολογίας στο UC San Diego και συγγραφέας της μελέτης. «Είδαμε επίσης ότι ορισμένες από τις βλάβες στο DNA δεν επιδιορθώνονται με την πάροδο του χρόνου, και όντως οδηγούν σε μεταλλάξεις μετά από κάθε έκθεση με στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία. Τέλος, είδαμε ότι η έκθεση μπορεί να προκαλέσει μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόσθετες μεταλλάξεις. Εξετάσαμε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και βλέπουμε ακριβώς τα ίδια μοτίβα μεταλλάξεων σε αυτούς τους ασθενείς που παρατηρήθηκαν στα ακτινοβολημένα κύτταρα».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο σημείωσαν ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες που προειδοποιούν για την έκθεση σε υπεριώδη φώτα στα σολάριουμ, τα οποία έχουν αποδειχθεί καρκινογόνα. Ωστόσο, δεν έχουν μελετηθεί οι πιθανές βλαβερές συνέπειες των στεγνωτηρίων βερνικιών νυχιών, παρά το γεγονός ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν διαφορετικό φάσμα υπεριώδους φωτός.

«Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτές οι συσκευές, προωθούνται στο εμπόριο ως ασφαλείς, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», εξήγησε ο Alexandrov. «Όμως απ' όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει μελετήσει πραγματικά μέχρι τώρα αυτές τις συσκευές και πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι πολλές περιπτώσεις σπάνιων καρκίνων που αναπτύχθηκαν στα δάχτυλα προέρχονται από άτομα που κάνουν συχνά μανικιούρ σε τζελ με στεγνωτήρες βερνικιού UV, όπως οι διαγωνιζόμενοι σε καλλιστεία και οι αισθητικοί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, που να εκτείνονται σε πολλά χρόνια, προκειμένου να "ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος του χεριού σε άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία". 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα