HDMI 2.1a: Άλλο ένα πρότυπο HDMI που ίσως μπερδέψει τους χρήστες, παρουσιάστηκε στη CES

16:53 7/1/2022 - Πηγή: Insomnia

Τα πρότυπα HDMI είναι ένα «όμορφο» χάος.

Τι κοινό έχει το USB με το HDMI; Και τα δύο έχουν διάφορα πρότυπα τα οποία καταλήγουν τελικά να μπερδεύουν τον χρήστη παρά να τον βοηθούν να αντιληφθεί εύκολα τα πλεονεκτήματα της κάθε έκδοσης. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο με την έλευση των νέων προτύπων USB-C 240W, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.

Το πρότυπο HDMI 2.1 από την πλευρά του, είναι ένα

μοναδικά απογοητευτικό χάος, με την υποστήριξη από διάφορους κατασκευαστές τηλεοράσεων, καλωδίων και συσκευών να είναι μία δύσκολη αποστολή. Για παράδειγμα, για να απολαύσει κάποιος τα 120Hz σε PS5 ή Xbox Series X είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα καλά νέα.

Το HDMI 2.1a είναι η νέα έκδοση HDMI που προσθέτει μια σημαντική νέα δυνατότητα, τη χαρτογράφηση χρωμάτων & τόνων SBTM ή αλλιώς Source-Based Tone Mapping. Πρόκειται για μια HDR δυνατότητα που μεταφορτώνει μέρος της χαρτογράφησης τόνων των χρωμάτων απευθείας στην πηγή αναπαραγωγής, όπως ο υπολογιστής ή η συσκευή που αναπαράγει το περιεχόμενο στην τηλεόραση. Αυτό μάλιστα γίνεται ταυτόχρονα με την χαρτογράφηση που κάνει η ίδια η τηλεόραση ή ο υπολογιστής.

Το SBTM δεν είναι ένα νέο πρότυπο HDR και δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσει το HDR10 ή το Dolby Vision. Αντίθετα, προορίζεται να βοηθήσει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις HDR να λειτουργούν καλύτερα, αφήνοντας την πηγή περιεχομένου να βελτιστοποιήσει καλύτερα το περιεχόμενο που αναπαράγεται στην οθόνη ή αφαιρώντας την ανάγκη χειροκίνητης βαθμονόμησης από τους ίδιους τους χρήστες για να παρακολουθήσουν HDR, ζητώντας από την συσκευή να ρυθμίσει αυτόματα το περιεχόμενο για τη συγκεκριμένη απεικόνιση. Άλλες περιπτώσεις χρήσης θα μπορούσαν να είναι όταν ένας streamer εμφανίζει στην ίδια οθόνη έναν συνδυασμό τύπων περιεχομένου, όπως ένα HDR παιχνίδι δίπλα σε ένα ασπρόμαυρο παράθυρο.

Το HDMI Forum σημειώνει ότι θα είναι δυνατό για αποκωδικοποιητές, εταιρείες gaming και κατασκευαστές τηλεοράσεων να προσθέσουν υποστήριξη μέσω firmware ενημερώσεων για το HDMI 2.1a. Δεδομένης όμως της κατάστασης που επικρατεί γενικά με τις αναβαθμίσεις στις τηλεοράσεις, οι χρήστες πιθανότητα δεν θα λάβουν τις νέες δυνατότητες έως ότου αγοράσουν μια νέα τηλεόραση που υποστηρίζει HDMI 2.1a από την αρχή.

Το «κακό» όμως είναι ότι όπως κάθε άλλη μοναδική δυνατότητα HDMI 2.1, συμπεριλαμβανομένων των Variable Refresh Rate (μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης), Low Latency Connections (συνδέσεις χαμηλής καθυστέρησης) και του αυξημένου bandwidth για την υποστήριξη πραγμάτων όπως η ανάλυση 10K και οι ρυθμοί ανανέωσης 120Hz, το SBTM θα είναι μια προαιρετική δυνατότητα που μπορούν να προσθέσουν οι κατασκευαστές, όχι όμως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματώσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή το HDMI Forum και ο διαχειριστής αδειών του HDMI (οι δύο οργανισμοί που ορίζουν και εκδίδουν άδειες για τα πρότυπα HDMI) διαχειρίζονται τα πρότυπα ως ένα σύνολο που περιέχει όλα τα προηγούμενα πρότυπα. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα TFTCentral, σύμφωνα με τον διαχειριστή αδειών χρήσης HDMI, τώρα που υπάρχει το HDMI 2.1, "δεν υπάρχει" πλέον πρότυπο HDMI 2.0, όλες οι νέες θύρες HDMI 2.0 θα πρέπει να μετονομαστούν σε HDMI 2.1, παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν καμία από τις νέες δυνατότητες που περιλαμβάνονται στο "νέο" πρότυπο 2.1.

Το HDMI 2.1a θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Μόλις αυτό κυκλοφορήσει, όλες οι νέες θύρες θα φέρουν ετικέτα HDMI 2.1a, αλλά δεν θα χρειάζεται να υποστηρίζουν το SBTM ή και οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του HDMI 2.1. Το επιχείρημα του HDMI Forum είναι ότι έτσι λειτουργούσαν πάντα τα πρότυπα και ότι τα προαιρετικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους κατασκευαστές να έχουν ευελιξία στις λειτουργίες που προσφέρουν, για παράδειγμα μία πιο οικονομική τηλεόραση δεν χρειάζεται να διαθέτει VRR 8K ή 120Hz gaming. Ο όμιλος παρ’ όλα αυτά αναφέρει πως οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν ποιες δυνατότητες υποστηρίζει η συσκευή τους, ώστε να είναι σαφές στους πελάτες τι είναι ικανή να κάνει η τηλεόρασή τους.

Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα ίσως και να μην ισχύει πραγματικά, αφού το όλο θέμα των προτύπων έχει σκοπό την απλοποίηση των πραγμάτων και όχι να μπει ο πελάτης σε μια διαδικασία να ψάξει στο φύλλο προδιαγραφών ποια χαρακτηριστικά ακριβώς υποστηρίζει η θύρα HDMI 2.1 που υποστηρίζει η τηλεόρασή του. Τότε ποιος ο λόγος να ονομάζεται εξ’ αρχής 2.1 και όχι 2.0 για παράδειγμα;

Η ιστοσελίδα TFTCentral σημειώνει ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ακολουθούν τις συστάσεις αδειοδότησης HDMI για την επισήμανση των θυρών. Τουλάχιστον προς το παρόν, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν ως επί το πλείστον καταχωρίσει τις θύρες HDMI 2.0 ως "HDMI 2.0" και έχουν κρατήσει το HDMI 2.1 για τις θύρες που πραγματικά θα υποστηρίζουν τις νεότερες δυνατότητες. Αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού που αδειοδοτεί το πρότυπο, αυτές οι εταιρείες δεν χρειάζεται να το κάνουν, και τεχνικά, δεν θα πρέπει να επισημαίνουν τέτοια πράγματα, παρά το γεγονός ότι είναι πιο χρήσιμο για τους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τις "λιγότερο σχολαστικές" εταιρείες να αρχίσουν να εμπορεύονται τηλεοράσεις με θύρες HDMI 2.1 που δεν προσφέρουν στην πραγματικότητα καμία δυνατότητα του προτύπου HDMI 2.1.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος λοιπόν για να απολαύσει κανείς περιεχόμενο HDMI 2.1a χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα SBTM, είναι να διαβάσει τα "ψιλά γράμματα".


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα