Τι είναι η δίαιτα 16:8 και γιατί να την ακολουθήσεις

Σε αυτή τη δίαιτα δεν χρειάζεται να μετράς θερμίδες

Η διατροφή 16: 8 είναι μια εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας που περιορίζει την κατανάλωση σε ένα χρονικό όριο των 8 ωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να φας και να πιείς ό, τι θες χωρίς περιορισμούς θερμίδων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 16 ωρών νηστείας, μπορείς (και πρέπει) να πίνεις άφθονο νερό. Ο μαύρος καφές και το τσάι είναι επίσης μέσα σε αυτά που μπορείς να καταναλώσεις.

Υπάρχουν

όμως πράγματα που πρέπει να ξέρεις προτού τη δοκιμάσεις τη δίαιτα αυτή (καλό είναι να συμβουλευτείς και τον διατροφολόγο σου βέβαια) και θα δεις κάποια tips στη gallery που ακολουθεί.

Ποια χρονική περίοδος λειτουργεί καλύτερα; Η Courteney Peterson βοηθός καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Alabama εξηγεί πως είναι πιο ωφέλιμο να κρατήσεις το πλάνο αυτό της διατροφής από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Το βιολογικό ρολόι του σώματος είναι προγραμματισμένο να τρώει νωρίς μέσα στην ημέρα. Σε κάποιους ανθρώπους ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι καλύτερος το πρωί και «χειροτερεύει» όσο περνάει η μέρα. Επίσης μπορείς να αφομοιώσεις το φαγητό γρηγορότερα το πρωί. Αν αυτό το χρονικό πλαίσιο μοιάζει αδύνατο μπορείς να το μετακινήσεις λίγο και να το κάνεις 10 με 6 το απόγευμα.

Μπορεί η δίαιτα 16:8 να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η απάντηση είναι ναι, θα μπορούσε να βοηθήσει. Το παράδειγμα αυτό εφαρμόστηκε σε 23 ενήλικες οι οποίοι περιόρισαν τη διατροφή τους από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα για 12 εβδομάδες κι έτρωγαν περίπου 350 θερμίδες λιγότερες. Επίσης έχασαν μερικούς πόντους και είδαν μία πτώση στη συστολική αρτηριακή πίεσή τους. Αυτό βέβαια ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα της έρευνας και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας; Ενώ η δίαιτα 16: 8 φαίνεται ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις γρήγορα βάρος, έχει κάποια μειονεκτήματα. Η Sarah Mirkin, RD, συγγραφέας του βιβλίου «Fill Your Plate, Lose the Weight», αναφέρει πως αυτό το διατροφικό πλάνο περιορίζει την πρόσληψη τροφής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που είναι δύσκολο να ικανοποιήσει κάποιος τις διατροφικές του ανάγκες.

Η νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις τρία πλήρη γεύματα με σνακ κάθε μέρα. Μπορεί να παρακάμπτεις το πρωινό ή το δείπνο, όμως το να χάσεις ένα γεύμα έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνεις επαρκείς θρεπτικές ουσίες. Και δεδομένου ότι η δίαιτα 16: 8 σου δίνει την άδεια να τρως ό, τι θες, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να γεμίσεις τον οργανισμό σου μόνο λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως αντιλαμβάνεσαι οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτή τη διατροφή, οπότε καλό θα ήταν να πάρεις μια δεύτερη γνώμη πρώτα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.queen.gr

ΠΗΓΗ: Τι είναι η δίαιτα 16:8 και γιατί να την ακολουθήσεις Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα