Οξειδωτικό στρες: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Διατροφικές συμβουλές

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την απώλεια ελέγχου της δράσης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτές να επιτίθενται στα υγιή κύτταρά του, να τα οξειδώνουν και να τα καταστρέφουν.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Σε έναν βαθμό ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί για την άμυνά του (π.χ. για να καταστρέψει

κάποιο βακτηρίδιο).

Υπό κανονικές συνθήκες, ο οργανισμός διατηρεί αυτές τις ρίζες σε πολύ στενό έλεγχο και ισορροπία. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται, προκαλείται οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει, να επιδεινώσει ή να επισπεύσει την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.

Τέτοιες είναι ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Δείτε ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την επιτάχυνση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού:

Οξειδωτικό στρες – ποιοι παράγοντες ευθύνονται

Διαταραχές του ύπνου

Καθιστική ζωή

Υπερβολική άθληση

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα

Συσκευασίες τροφίμων

Άγχος και στρες

Διατροφή χωρίς αντιοξειδωτικά

Κάπνισμα

Ορμονικές διαταραχές

Αντιμετώπιση

Προσπαθήστενα ελαχιστοποιήσετε τους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, κακή διατροφή, αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου.

Διατροφικές συμβουλές για λιγότερο οξειδωτικός στρες

-Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο και λιγότερα ζωικά λίπη, κόκκινο κρέας.

-Ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού την ημέρα και καθημερινή άσκηση είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αυξήσει την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών.

-Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την πρόσληψη τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως.

-Επιλέξτε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών. Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό από το βράσιμο σε νερό.

-Προσθέστε στο φαγητό σας φρέσκα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, που αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία.

-Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιού με το φαγητό, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

-Χρησιμοποιείτε λεμόνι αντί ξύδι στις σαλάτες σας, λόγω του ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται σε λαχανικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

-Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τον λιναρόσπορο, τα ξηρά δαμάσκηνα, τα πράσα, το μπρόκολο, το ρόδι, τα καρύδια.

-Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιμώντας τις μη κατεργασμένες τροφές αντί για τις βιομηχανοποιημένες και τις βιολογικές αντί για τις συµβατικές.

-Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό,αλλά σκουπίστε τα αμέσως. Αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, απομακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να μειώσετε τα χημικά τους υπολείμματα.

-Τρώτε τα φρούτα μόνα τους και όχι ως επιδόρπιο μετά τα κυρίως γεύματα.

-Αποφύγετε τον καφέ -μέχρι 2 δόσεις την ημέρα- (προτιμήστε το τσάι), το αλκοόλ (προτιμήστε το κρασί), τα ανθρακούχα ποτά, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες.

The post Οξειδωτικό στρες: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Διατροφικές συμβουλές appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα