Ορμονικές αλλαγές λόγω θυρεοειδοπάθειας: Τα ένοχα σημάδια

Οι ορμόνες είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και λειτουργούν ως «αγγελιαφόροι» στο αίμα με σκοπό να ελέγξουν πλήθος σημαντικών διεργασιών, από τη συχνότητα ούρησης μέχρι το ρυθμό ανάπτυξης των τριχών.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι μέχρι ένα βαθμό φυσιολογικές όταν σχετίζονται με το στρες, την έλλειψη ύπνου ή τις αλλαγές στη διατροφή, πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται όταν είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Δείτε ποιες είναι οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς και πώς εκδηλώνονται.

Αλλαγή

στη συχνότητα των κενώσεων: Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή επισκέπτεστε την τουαλέτα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως, ίσως η αλλαγή οφείλεται σε ανεπαρκή ή υπερβολική παραγωγή ορμονών αντίστοιχα, δηλαδή υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν την ταχύτητα λειτουργίας των επιμέρους οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Πρησμένα μάτια: Εάν τα μάτια σας μοιάζουν ξαφνικά πιο μεγάλα απ’ ό,τι παλιότερα, ίσως πάσχετε από μια συχνή μορφή υπερθυρεοειδισμού που ονομάζεται νόσος του Graves. Η αλλαγή στην όψη των ματιών είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στους ιστούς που βρίσκονται πίσω από τα βλέφαρα.

Τριχόπτωση: Αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς η ελλιπής παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης των τριχών.

Κενά μνήμης: Η πνευματική σύγχυση είναι κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού και συχνά συνοδεύεται από αποδυνάμωση της μνήμης. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του εγκεφάλου και η ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης επιδεινώνονται.

Ξηρό δέρμα: Ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται και μειωμένη παραγωγή των ελαίων που κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.prevention.com

The post Ορμονικές αλλαγές λόγω θυρεοειδοπάθειας: Τα ένοχα σημάδια appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα