Καρκίνος νεφρού: 5 «ύποπτα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο καρκίνος τους νεφρού, είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος, και εκδηλώνεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία και οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών.

Επειδή ο καρκίνος του νεφρού πολλές φορές δεν εκδηλώνεται με πόνους ή με κάποιο σύμπτωμα που να θορυβεί τον ασθενή, θεωρείται επικίνδυνος διότι γίνεται αντιληπτός όταν είναι ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, όπου η θεραπεία είναι πιο απαιτητική για την αντιμετώπιση

του προβλήματος.

Αιτιολογία – παράγοντες κινδύνου

Σαφής αιτιολογία για τον καρκίνο του νεφρού δεν υπάρχει όπως εξάλλου για τους περισσότερους καρκίνους. Από μελέτες, φαίνεται ότι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας καρκίνος του νεφρού είναι οι κάτωθι:

Κάπνισμα. Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και τα έτη του καπνίσματος.

Διατροφή. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε, υπερβολική κατανάλωση ζωικού λίπους, κόκκινου κρέατος, τηγανητών καθώς και κατάχρηση καφέ και ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, προστατευτική δράση έχει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο, περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό.

Υπέρταση. Η μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.

Αιμοκάθαρση. Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας για πολλά χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του νεφρικού καρκίνου.

Πολυκυστική νεφρική νόσο (πολλαπλές κύστεις στους νεφρούς). Είναι μία κληρονομική νόσος. Το νεφρικό παρέγχυμα εμφανίζει πολλές, μικρές κύστεις. Συχνά, επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία , μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση. Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Άνθρωποι με πεταλοειδή νεφρό. Πρόκειται για μία συγγενής πάθηση των νεφρών που φαίνεται να προδιαθέτει στην ανάπτυξη ενός καρκίνου του νεφρού.

Επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο, στο κάδμιο, παράγωγα πετρελαίου όπως συμβαίνει στους βιομηχανικούς εργάτες. Επίσης η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα, στην βενζίνη και σε οργανικούς διαλύτες και ιδιαίτερα στο τριχλωροαιθυλαίνιο.

Η φυλή. Οι Αφροαμερικανοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο να νοσήσουν απ’ ότι οι λευκοί άνδρες.

Το ανδρικό φύλο. Οι άνδρες είναι πιθανότερα σε σχέση με τις γυναίκες βαρύτεροι καπνιστές και εκτίθενται συχνότερα σε χημικούς καρκινογόνους παράγοντες στο περιβάλλον εργασίας τους.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού – Κληρονομικότητα: Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μεταξύ των αδερφών. Επιβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος στα μέλη αυτής της οικογένειας.

Γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μία κληρονομική τάση να αναπτύσσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνων. Πιθανόν το DNA που κληρονόμησαν από τους γονείς τους να έχει υποστεί ορισμένες μεταλλάξεις που προδιαθέτουν στην εμφάνιση αυτών των μορφών καρκίνου. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά με προγραμματισμένες απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογραφήματα – αξονικές τομογραφίες).

Νόσος του von Hippel-Lindau. Κληρονομείται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα τύπο. Προκαλείται από μετάλλαξη στο γονίδιο VHL. Χαρακτηρίζεται από όγκους στην παραγκεφαλίδα και του αμφιβληστροειδούς , κύστεις των νεφρών , του παγκρέατος και των επιδιδμίδων καθώς και φαιοχρωμοκύττωμα. Έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου νεφρού και των δύο νεφρών, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, με συνολικό ποσοστό 35-38% των περιπτώσεων.

***Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού ΔΕΝ έχουν κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Όπως επίσης, και πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν θα αναπτύξουν ΠΟΤΕ καρκίνο του νεφρού.”

Δείτε 5 ύποπτα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για καρκίνο στο νεφρό:

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του αδενοκαρκινώματος του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας τα συμπτώματα είναι ελάχιστα. Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ζωηρού χρώματος, αν όμως η αιμορραγία γίνεται αργά, μπορεί να έχει υποστεί οξείδωση και το χρώμα να είναι σκούρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεστε στο χρώμα των ούρων σας αλλά να επισκεφτείτε άμεσα γιατρό.

Πόνοι στην πλάτη ή στα πλευρά

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πλάτης ή στα πλευρά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στο νεφρό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι όγκοι στα νεφρά ασκούν πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία τον καρκίνο στα νεφρά όταν υποβάλλονται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για πόνους στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, ο πόνος προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και η ανακάλυψη του όγκου των νεφρών είναι τυχαία.

Μόνιμη κούραση

Το αίσθημα της μόνιμης κούρασης συνδέεται με τον καρκίνο του νεφρού αλλά και περίπου 100 ακόμη ασθένειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επειδή πρόκειται λοιπόν για μη ειδικό σύμπτωμα, το μυαλό σας δεν χρειάζεται να πάει στον καρκίνο του νεφρού, αλλά να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Απώλεια βάρους

Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών. Κάποιος που πάσχει από καρκίνο των νεφρών μπορεί να χάνει βάρος ή να μην έχει όρεξη, ή και τα δύο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η απώλεια βάρους και οι διακυμάνσεις της όρεξης δεν είναι ειδικά συμπτώματα για τον καρκίνο του νεφρού αλλά συνδέονται και με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πρόβλημα στο αίμα

Οι όγκοι στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και αναστάτωση στους ηλεκτρολύτες ή τις τιμές ασβεστίου.

Αν οι αιματολογικές εξετάσεις σας δεν είναι φυσιολογικές, συμβουλευτείτε γιατρό.
Μετά από μια διάγνωση καρκίνου του νεφρού

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η νεφρεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση μέρους του νεφρού. Ακόμη και αν ο καρκίνος δεν εντοπιστεί εγκαίρως, η πρόγνωση είναι γενικά θετικά, καθώς δεν ανήκει στις επιθετικές μορφές καρκίνου.

.

ΠΗΓΗ: Καρκίνος νεφρού: 5 «ύποπτα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα