Τι συμβαίνει στο σώμα στη διάρκεια μιας ημικρανίας

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με κύριο σύμπτωμα τον ισχυρό πονοκέφαλο, o οποίος μπορεί να διαρκεί ώρες ή και μέρες.

Στο μηχανισμό της εμπλέκονται σύνθετες και όχι απόλυτα κατανοητές χημικές και ηλεκτρικές διεργασίες συγκεκριμένων νευρικών κυκλωμάτων.

Ο πόνος δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα της ημικρανίας, η οποία επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς:

Η ημικρανία είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο, που μπορεί να προκαλέσει έντονους εξουθενωτικούς

πονοκέφαλους διάρκειας τεσσάρων έως 72 ωρών, με συνέπεια να υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό, ευαισθησία στο φως, στον ήχο ή και στις οσμές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων των ΗΠΑ (NINDS), η ημικρανία προκαλεί αφόρητο πόνο, που εντοπίζεται κυρίως στο ήμισυ του κεφαλιού -εξού και ο όρος «ημικρανία»-  αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εναλλάσσεται από τη μία πλευρά του κεφαλιού στην άλλη.

Για να αναδείξει τις σοβαρές διαστάσεις που έχει λάβει η ημικρανία, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) την κατέταξε στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, όπως αναφέρεται στον Οργανισμό Migraine Research Foundation.

Την ίδια στιγμή η χρόνια ημικρανία υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ημικρανία είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη νευρολογική ασθένεια, που πλήττει 39 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις ΗΠΑ και 1 δις. παγκοσμίως βάσει στοιχείων του Ιδρύματος Ερευνών για την ημικρανία στις ΗΠΑ.

Έρευνα καταδεικνύει ότι 190.000 επιθέσεις ημικρανίας συμβαίνουν καθημερινά μόνο στο γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασίλειου. Η ίδια έρευνα έδειξε πως εξαιτίας της ημικρανίας χάνονται 25 εκατομμύρια εργάσιμες ή σχολικές ημέρες κάθε χρόνο στη χώρα!

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το μισό έως τα τρία τέταρτα των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών στον κόσμο είχαν πονοκέφαλο τον τελευταίο χρόνο και, μεταξύ αυτών των ατόμων, το 30% ή και περισσότερο υποφέρουν από ημικρανία.

Η ημικρανία ξεκινάει στην εφηβεία και επηρεάζει περισσότερο την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35 και 45 ετών. Είναι συχνότερη στις γυναίκες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ συνήθως 2:1, λόγω ορμονικών επιδράσεων.

Ένα επεισόδιο ημικρανίας εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις:

Πρόδρομο ή προειδοποιητικό στάδιοΑύραΠονοκέφαλος ή φάση της επίθεσηςΣτάδιο της αποδρομής

Πρόδρομο ή προειδοποιητικό στάδιο

Το προειδοποιητικά συμπτώματα που εκδηλώνονται μια έως δυο ημέρες πριν από την εκδήλωση της ημικρανίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic και του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:7

Αυξημένη όρεξηΑλλαγές στη διάθεσηΑυξημένη δίψαΚόπωση ή χαμηλή ενέργειαΣυχνό χασμουρητόΔυσκαμψία στον αυχένα

Αύρα

Η ημικρανία με αύρα σχετίζεται με διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας και τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 20 έως 60 λεπτά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, αίσθημα αδυναμίας στους μυς ή αίσθημα ότι κάποιος σας αγγίζει κ.ά..

Πονοκέφαλος

Στην επόμενη φάση, γνωστή ως φάση επίθεσης, εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος της ημικρανίας. Τα συμπτώματα σε αυτήν τη φάση μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 72 ώρες και ενδεχομένως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. 

Σε αυτήν τη φάση οι πάσχοντες βιώνουν:

Αυξημένη ευαισθησία στο φως και τον ήχοΝαυτίαΖάλη ή αίσθημα εξασθένισηςΠόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού (αριστερή, δεξιά, μπροστινό μέρος ή κροτάφους)Εμετό.

Φάση της ανάρρωσης

Μετά την ύφεση, πολύ συχνά οι πάσχοντες νιώθουν εξαντλημένοι, έχουν ζαλάδες και παρουσιάζουν συναισθηματικές μεταβολές. Αυτό το στάδιο ονομάζεται «φάση ανάρρωσης» και μπορεί να κρατήσει έως 24 ώρες.

Αιτίες

Οι αίτιες που προκαλούν τις ημικρανίες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, παρά τις έρευνες που πραγματοποιούνται από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γενετικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Πάντως, οι παράγοντες που «ενοχοποιούνται για την «πυροδότησή» της, μεταξύ άλλων, είναι:

ΆγχοςΈλλειψη φαγητού ή ύπνου (ή υπερβολικός ύπνος!)ΑφυδάτωσηΈκθεση σε έντονα φώτα, ήχουςΟρμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσηςΗ κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία απαιτεί εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να κάνουν ακριβή διάγνωση, αλλά και την υιοθέτηση από την πλευρά των ασθενών απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους.

Πρακτικές συμβουλές

Κρατήστε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου.Παρακολουθήστε πότε εμφανίζεται, με ποια συμπτώματα και πόσο διαρκούν.Σημειώστε επίσης τα τρόφιμα που έχετε φάει 24 ώρες πριν από την εκδήλωση της ημικρανίας.Προσπαθήστε να κοιμάστε χωρίς διακοπές και να πηγαίνετε για ύπνο τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ.Χαλαρώστε. Επειδή το έντονο στρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της ημικρανίας, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις υπερβολικά αγχωτικές καταστάσεις ή χρησιμοποιήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως τον διαλογισμό.Τρώτε τακτικά γεύματα. Η παράλειψη κάποιων γευμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ημικρανίας.Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.Κόψτε το κάπνισμα. Η αποφυγή της νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.webmd.com

ΠΗΓΗ: Τι συμβαίνει στο σώμα στη διάρκεια μιας ημικρανίας Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα