Αύξηση καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες

Η επιστημονική ομάδα ανίχνευσε σημάδια προχωρημένης νόσου σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς κάτω των 50 ετών, σε σχέση με 40% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει πως αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών. Από τα ευρήματά της προκύπτει, επίσης, πως η διάγνωση στις ηλικίες αυτές αφορούν συχνά προχωρημένη νόσο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά της νόσου στην ηλικία των 50 ετών έχουν σημειώσει αξιόλογη αύξηση

σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Όστιν Boone Goodgame και την επιστημονική του ομάδα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το μητρώο εθνικό αρχείο νεοπλασιών, διαπίστωσαν ότι το 12,2% των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ το 2015 αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, σε σύγκριση με 10% το 2004.

Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκεται σε νεαρότερα άτομα αυξήθηκε σε αστικές αλλά όχι στις αγροτικές περιοχές.

Η επιστημονική ομάδα ανίχνευσε σημάδια προχωρημένης νόσου σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς (51,6%) κάτω των 50 ετών, σε σχέση με 40% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Η διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό στους ανθρώπους όλων των εισοδηματικών κατηγοριών. Το υψηλότερο ποσοστό διαγνώσεων καταγράφηκε στους υψηλόμισθους.

Αύξηση
«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70», σχολιάζει ο δρ. Goodgame, για να σημειώσει:

«Αισθανόμαστε ότι βλέπουμε ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου τώρα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στο παχύ έντερο ή στο ορθό αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και σχηματίζουν όγκο.

Συχνά, ο καρκίνος αρχίζει ως πολύποδας ή μικρή διόγκωση στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του παχέος εντέρου ή του ορθού.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr , www.medicalnewstoday.com

ΠΗΓΗ: Αύξηση καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα