Πανελλήνιες 2018: «Αυλαία» για τα Ενιαία Λύκεια με Νεοελληνική Γλώσσα – Αυτά είναι τα θέματα

Με τη Νεοελληνική Γλώσσα ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους στα Γενικά Λύκεια.

Οι απόφοιτοι Λυκείου κλήθηκαν να γράψουν μια έκθεση για τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα, η οποία και θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.

Kάντε κλικ εδώ και δείτε το θέμα της Έκθεσης

(Νεοελληνική Γλώσσα) αναλυτικά.

Χθες, ήταν η πρώτη μέρα Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το εν λόγω μάθημα φέτος παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς για πρώτη φορά εξετάζονται στο ίδιο μάθημα η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το κείμενο του καθηγητή Ιστορίας Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου», με τους υποψηφίους να καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το οικοσύστημα.

Επίσης εξετάστηκαν σε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, με το οποίο έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014. Οι υποψήφιοι έκριναν τα θέματα ως κατανοητά, δημοφιλή και από τα αποκαλούμενα ως «sοs», ωστόσο κάποιες ερωτήσεις ήταν απαιτητικές, όπως είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, τα θέματα ήταν ποιοτικά αλλά απαιτητικά. Οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ ολοκληρώνονται στις 21 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα