Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στη μάχη κατά της μάστιγας του λαθρεμπορίου ποτών

Αποτελεί μία από τις πλέον σοβαρές μάστιγες όχι μόνον για την οικονομία, λόγω του λαθρεμπορίου και της απώλειας εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και για την υγεία λόγω των προβλημάτων που προκαλεί το νοθευμένο αλκοόλ.

Έτσι, αφού όλα τα άλλα μέσα δεν έχουν την επιθυμητή επιτυχία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών και την Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας θα επιχειρήσει μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας «lotify»,

να ιχνηλατεί την καθαρότητα των ποτών.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα lotify, κατά την πιλοτική λειτουργία της θα μπορεί να ταυτοποιεί τον αριθμό παρτίδας (LOT) στον μεγαλύτερο όγκο εισαγόμενων και εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Η χρήση της πλατφόρμας από τις διωκτικές υπηρεσίες θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό μέσο ελεγκτικών επαληθεύσεων και με την εξέλιξή της θα καλύψει το θέμα της ιχνηλασιμότητας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών.

Υπό τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν συνδέονται αποκλειστικά με τους συντελεστές της φορολογίας ή με τις διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων τους, επισημαίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Για αυτόν τον λόγο οι εταιρείες του κλάδου επένδυσαν στην αποτροπή και στην αντιμετώπιση του αφανούς, κοινού ανταγωνιστή τους, που δεν είναι άλλος από την παραβατικότητα.

Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αντιμετωπίζονται ως απειλή για την οικονομία και τους συμπολίτες μας τα κυκλώματα που συναλλάσσονται στη σκιώδη οικονομία.

Προς ενίσχυση αυτού του στόχου, προετοιμάζεται εκπαιδευτική ημερίδα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ με θέμα «χρήση της πλατφόρμας lotify και ελεγκτικές επαληθεύσεις στα αλκοολούχα ποτά».

Ήδη για το 2019 έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 15.000 τελωνειακοί έλεγχοι στα αλκοολούχα ποτά, ενώ από τα απολογιστικά στοιχεία του 2018 διαπιστώθηκαν περίπου 900 παραβάσεις σε 15.233 ελέγχους, ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν 70.000 λίτρα αλκοολούχων προϊόντων.

Αναφορικά με τον αριθμό παρτίδας (LOT), τα αποτελέσματα των Χημικών Υπηρεσιών ανέδειξαν:

•39 περιπτώσεις όπου δεν είχε αναγραφεί ο αριθμός παρτίδας.

•21 περιπτώσεις με αριθμό παρτίδας που δεν είχε εισαχθεί στην Ελλάδα και

•3 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση του αριθμού παρτίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα