Η Βουλή δεν θα ξαναδιαλυθεί λόγω εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων (έναντι 221 στην προηγούμενη πρώτη ψηφοφορία) ορίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής αναθεωρητέο το άρθρο 32 του Συντάγματος που σήμερα συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Η επόμενη Βουλή έχει τη δυνατότητα με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών να αναθεωρήσει το άρθρο. Αν η πλειοψηφία ανήκει

στη Νέα Δημοκρατία, θα προηγούνται δύο ψηφοφορίες με ζητούμενη την αυξημένη πλειοψηφία των 180 και θα ακολουθεί τρίτη με απλή πλειοψηφία δεδηλωμένης, δηλαδή 151 βουλευτών.

Αν η πλειοψηφία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ τότε σε περίπτωση που η Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών τότε η εκλογή θα γίνεται από το λαό.

Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32, διαμορφώνει ένα νέο διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των εκλογών. Επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή 4ετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών, λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο του 2020, όπου με αφορμή τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Επίσης από τη Βουλή πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή, που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή απαιτούνται 180 ψήφοι.

Η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλαβε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη διάταξη έκανε ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι κρυφίως αποσύρθηκαν οι βουλευτές της επειδή είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που αμφισβήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Ποιος θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020; Το ερώτημα τίθεται ήδη από χθες, χωρίς να μπορεί να δοθεί απάντηση. Αν δεν υπάρξει απρόοπτο και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα μπορεί να επιλέξει οποίον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιθυμεί.

Θα επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης όπως επιβάλει το πνεύμα του Συντάγματος; Σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, που είναι και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Αν πάλι η ηγεσία της ΝΔ, δεν επιθυμεί νέα θητεία του σημερινού Προέδρου, θα μπορεί να επιλέξει τον δικό της υποψήφιο. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη αντιπαράθεση για το θέμα στην Βουλή, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Δημοκρατίας,vouli, dimokratias