Η μάχη Ιταλίας – Κομισιόν για τον προϋπολογισμό πλήττει και την Ελλάδα

Οι εξελίξεις προοιωνίζονται νέες φουρτούνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη με άμεση ή έμμεση αντανάκλαση και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και

ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφώνησε να προσαρμόσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και 2021, στο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, διατηρώντας όμως το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% το 2019.

Παράλληλα, η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2% από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης (NADEF).

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο στόχος για το χρέος τίθεται στο 130,9% για φέτος, στο 130% για το 2019, στο 128,1% για το 2020 και στο 126,7% για το 2021.

Κι όλα αυτά ενώ τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν απώλειες που φαίνεται ότι θα ενταθούν με το άνοιγμα της Δευτέρας.

Η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ωθείται στα άκρα, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν στο υπερ-φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού με τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4%.

Μια πρόγευση για το «ηχηρό «χαστούκι» της Κομισιόν και τις επιπτώσεις στις αγορές από τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας είχε δώσει ο Μάριο Ντράγκι σε συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, καλώντας την ιταλική κυβέρνηση να μην υποτιμά την... οργή των αγορών.

Υπόδειξη στην οποία οι Ιταλοί (μέσω του Ντι Μάιο) απάντησαν πως προτιμούν το λαό από τα... spreads.

Και ως άμεση ανταπάντηση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες, ενώ το ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4,5%, παραμένοντας κολλημένο σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου στις αγορές.

Είναι προφανές ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κυριαρχεί αστάθεια κάτι που δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση και την ελληνική οικονομία που αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα