Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Στην απογευματινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα ονόματα των αξιωματούχων που θα στελεχώσουν τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε., με βασική προτεραιότητα να είναι η διαδοχή του Ζαν– Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Οι τελευταίες πληροφορίες χρίζουν φαβορί για τη συγκεκριμένη θέση τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, μετά το «ναυάγιο» με την υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times, o τελευταίος προορίζεται για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε επικεφαλής της ομάδας βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να μην προωθηθεί η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αντίθετα κερδίζει ευρύτερες προτιμήσεις τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον καταμερισμό και των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων της Ε.Ε., με την απαιτούμενη τήρηση ισορροπιών μεταξύ πολιτικών δυνάμενων και κρατών - μελών. Σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες στις Βρυξέλλες η επιλογή του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να απομακρύνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σημειώνεται, Οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης των κορυφαίων θέσεων συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν για τo G20. Η έναρξη της αποψινής Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα