Βιβλική καταστροφή στην Κρήτη: Αγωνία για τον αγνοούμενο, πέσαν γεφύρια, εκκενώσεις σπιτιών

Το άγριο πρόσωπό της έδειξε η κακοκαιρία Ωκεανίς, που σαρώνει από το περασμένο Σάββατο ολόκληρη τη χώρα και πλέον βρίσκεται σε ύφεση.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στον Χορτιάτη, ενώ το τελευταίο 24ωρο η μανία της φύσης ξέσπασε στην Κρήτη, όπου ολόκληρα χωριά πνίγηκαν στα λασπόνερα και ένας άνθρωπος αγνοείται.

Ο 61χρονος αγρότης κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, παρασύρθηκε από χείμαρρο. Λίγες

ώρες αργότερα, νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος που παραμένει αγνοούμενος.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στον ποταμό Βατουδιάρη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους 30 πυροσβέστες, την 3η ΕΜΑΚ και τους εθελοντές, που «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας τον 61χρονο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, θα προστεθούν βατραχάνθρωποι και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της παλιάς Γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου:

Την ώρα που οι Αρχές αναζητούν εναγωνίως τον 61χρονο κτηνοτρόφο στα Χανιά το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ενός ποταμού, οι Αρχές στο νησί κλήθηκαν σε μία ακόμη παράσυρση οχήματος από χείμαρρο.

Συγκεκριμένα στον Πηγιανό Κάμπο, όπως αναφέρει το ekriti.gr, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Βιβλική καταστροφή σε περιοχές του νομού Χανίων

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την κατάρρευση γεφυριού στον Πλατανιά του νομού Χανίων. Οι θυελλώδεις άνεμοι κράτησαν για τρίτη μέρα δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ πολλές περιοχές στην Κεντρική και η Δυτική Ελλάδα είναι θαμμένες στο χιόνι και η θερμοκρασία έχει πέσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τα πλοία αναμένεται να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Ηρακλείου στις 8.00 το πρωί.

Στην Κρήτη μετέβη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης συνοδευόμενος από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να συνδράμουν στους απεγκλωβισμούς πολιτών. «Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» δήλωσε ο Υπουργός. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές. Εντυπωσιακές οι εικόνες και από τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας. Στα 3 μέτρα έφτασε το χιόνι στη σπηλιά Κισσάβου.

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα.

Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά.

Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό.

Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Στο ύψος του Φόδελε διακόπηκε το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

Από την κακοκαιρία υπήρξαν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με το οποίο κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

"Εντολή του Πρωθυπουργού είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών"

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (...). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα