Τα κενά στην τροπολογία για το μεταναστευτικό - Στον "αέρα" χιλιάδες πρόσφυγες

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης για το μεταναστευτικό.

Το κυριότερο εξ αυτών αφορά την τύχη των προσφύγων που ενώ έχουν κερδίσει τη μάχη του ασύλου και έχουν πάρει την πολυπόθητη για τους ίδιους έγκριση οφείλουν, κατά το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, να εγκαταλείψουν τις δομές ή τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν χωρίς μάλιστα την παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής.

Η αποχώρηση, κατά την τροπολογία, πρέπει να γίνει σε "εύλογο" χρονικό διάστημα το οποίο, ωστόσο,

δεν ορίζεται.

Επίσης, ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα κάνουν μετά την αποχώρησή τους από τις δομές οι πρόσφυγες. Θα είναι σε θέση να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν, θα μπορούν να πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα η απλά θα έχουμε μεταφορά του προσφυγικού δράματος από τις δομές στους δρόμους;

Μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος "Εστία" που "τρέχει" η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες φιλοξενούνται σε δομές 6546 άνθρωποι επίσημα αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος ως πρόσφυγες. Από αυτούς το 55% είναι Σύροι (η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση) και το 58% ανήλικοι που προφανώς χρειάζονται οικογενειακή στήριξη και φροντίδα.

Η τροπολογία αναφέρει ότι υπάρχει "ειδική πρόβλεψη" για τους ανήλικους, ωστόσο ούτε και αυτή προσδιορίζεται. Τι θα περιλαμβάνει, για ποιο χρονικό διάστημα, τι θα προβλεφθεί για τη φοίτηση αυτών των παιδιών στα σχολεία κτλ (το 81% των ανήλικων φοιτά σε σχολείο).

Ολα τα παραπάνω αφορούν μόνο τους πρόσφυγες του προγράμματος "Εστία". Ανά την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που τους έχει χορηγηθεί άσυλο και οι οποίοι χάνουν, με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την πρόσβαση σε στέγη και σε στοιχειώδες εισόδημα (από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τέλος, στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι "η παρούσα ρύθμιση προσβλέπει στην αντιμετώπιση της έλλειψης των ανάλογων πιστώσεων και την άμεση ανάθεση δημοσίων συμβάσεων κατά περέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας με σκοπό την κάλυψη των ανωτέρω, έκτακτων αναγκών". Κοινώς fast track διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμούς, σε παροχή υπηρεσιών και εκτέλεση έργων στο μεταναστευτικό ελέω του... επείγοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα