Μπαράζ ρυθμίσεων κόκκινων δανείων ενόψει της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την περαιτέρω αύξηση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων, ενόψει της εκπνοής του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, φαίνεται αποφασισμένη να επιτύχει η Κυβέρνηση, ζητώντας νέες, εντατικότερες, πρωτοβουλίες από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μια ακόμη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, παρουσία του υφυπουργού κ. Ζαββού με την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

κα Χ. Απαλλαγάκη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις κ. Τ. Πανούσης και τον Πρόεδρο της Ένωσης για τα κόκκινα δάνεια Θ. Καλαντώνη.

Είχε προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις τράπεζες, στον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και στο σύνολο των αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με την οποία ζητήθηκε η παροχή πληροφόρησης αναφορικά με τον δυνητικό αριθμό των δανειοληπτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πλαίσιο ρύθμισης που παρέχει ο νόμος 4605/2019.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους να προβούν σε άμεση ενημέρωση των δανειοληπτών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους από δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, προκειμένου να λάβουν γνώση όλων των δυνατοτήτων ρύθμισης που τους παρέχονται μέσω των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο οι Τράπεζες όσο και οι Εταιρείες Διαχείρισης βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τον Υπουργό Οικονομικών και εμφανίζονται αποφασισμένοι να αυξήσουν τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να αποφευχθεί ταυτόχρονα και η έκρηξη των πλειστηριασμών.

Στην προσπάθεια τους αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει να απευθύνονται σε όλους τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν κάνει μεν άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση Προόδου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, ρυθμίστηκαν επιτυχώς τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις 186.986 δάνεια. Από αυτά, περίπου 65.000 είναι στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου 43.000 αφορούν δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

Η εικόνα από την λειτουργία της πλατφόρμας στο 8μηνο

Αθροιστικά από την 1 Ιουλίου 2019 που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020 προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 69.944 ενδιαφερόμενοι χρήστες (δηλ. έκαναν login στην πλατφόρμα). Συγκριτικά με τις 31/12/2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 11.230 νέοι χρήστες, ήτοι αύξηση κατά 19%. Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.437 χρήστες. Συγκριτικά με τις 31/12/2019 συναίνεσαν 7.370 νέοι χρήστες, ήτοι αύξηση κατά 18%. Έχουν υποβληθεί 2.375 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Συγκριτικά με τις 31/12/2019 υπέβαλαν αίτηση 1.007 νέοι χρήστες, ήτοι αύξηση κατά 73%. Έχουν ήδη δοθεί 924 προτάσεις ρύθμισης χρέους από τις τράπεζες και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων (σε προθεσμία 1 μήνα). Συγκριτικά με τις 31/12/2019, έγιναν 520 νέες προτάσεις, ήτοι αύξηση κατά 129%. Έχουν ήδη αποδεχθεί 437 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 487 υπολοίπων (αφότου ο πολίτης λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα, έχει προθεσμία 1 μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην επιδότηση). Συγκριτικά με τις 31/12/2019, δέχθηκαν την πρόταση ρύθμισης 310 πολίτες, ήτοι αύξηση κατά 252%. Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 304 πολίτες (αφού αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, μετά ο πολίτης αιτείται κρατική επιδότηση του δανείου του. Η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε 1 μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του Νόμου). Συγκριτικά με τις 31/12/2019, εγκρίθηκαν 240 επιδοτήσεις, ήτοι αύξηση κατά 382%.


Keywords
Τυχαία Θέματα