Πέφτει η θερμοκρασία - Ενισχύονται οι άνεμοι

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού για το επόμενο διήμερο όπως έχουμε αναφέρει από τις προηγούμενες ημέρες θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και η επικράτηση θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά τα 9 και πιθανόν τα 10 μποφόρ.

Η πτώση της θερμοκρασίας στις κατώτερες στάθμες θα είναι σημαντική και ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αθήνα θα φτάσει

τους 13 με 15 βαθμούς (από το a στο b). Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν ένα τριήμερο ενώ από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετά θα κυμαίνονται σε κανονικές τιμές. Παρατηρούμε οτι από τις αρχές του μήνα (περιοχή c) βρισκόμαστε στα 850 hPa περί τους 10 βαθμούς δηλαδή στην επιφάνεια στους 25 (10+15) βαθμούς Κελσίου.

Στους παρακάτω χάρτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν αλλά και οι ενισχυμένοι άνεμοι. Μαζί με τον μέσο άνεμο προσθέσαμε και τις ριπές του ανέμου.

Οι ριπές μεγαλύτερες ριπές του ανέμου σήμερα το μεσημέρι θα επηρεάσουν κυρίως το Βόρειο Αιγαίο.

Στον παρακάτω χάρτη για την Τετάρτη παρατηρούμε ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα ξεπεράσουν οι ριπές του ανέμου τα 10ο χλμ./ώρα και αυτές εμφανίζονται με φούξια χρώμα με βάση τον σχετικό χρωματικό δείκτη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τοπικά στη Κρήτη την Τετάρτη ίσως οι ριπές φτάσουν και τα 120 χλμ/ώρα.

Το στοιχείο που θα πρέπει να τονίσω είναι ότι οι άνεμοι θα εμφανίσουν τις μεγαλύτερες εντάσεις κυρίως μέσα στο Αιγαίο, όμως θα επηρεάσουν εξίσου και τα ηπειρωτικά τμήματα σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Την Πέμπτη θα ενταθούν και οι βροχοπτώσεις, αλλά τα στοιχεία του υετού προς το παρόν που προκύπτουν από τα προγνωστικά μοντέλα κρίνονται επισφαλή. Την Παρασκευή το χαμηλό που σχηματίζεται νότια της Πελοποννήσου θα επηρεάσει τα κεντρικά και τα νότια με έντονες βροχοπτώσεις , καθώς θα στροβιλίζεται στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα