Παίζουν τα ρέστα τους οι γείτονες

Οταν μέσα σ' ένα, μόλις, 24ωρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δύο πολύ σημαντικά στελέχη της κυβέρνησής του πλειοδοτούν σε ρητορική έντασης εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, τότε ο καθένας δικαιούται να νομίζει ότι η Τουρκία έχει θορυβηθεί.

Παίζοντας τα ρέστα τους σε λεκτικό επίπεδο, οι Τούρκοι επιχειρούν να μην διαμορφωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο συνθήκες που δεν τους ευνοούν, ωστόσο η ένταση της τακτικής τους ίσως τελικά να φανερώνει και μία

σχετική αδυναμία να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα σε μία σειρά από θέματα (κυπριακή ΑΟΖ, ενεργειακά, κτλ).

Πρώτος άνοιξε το χορό των δυναμικών δηλώσεων ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επιμένει να υιοθετεί μία πολύ σκληρή ρητορική. "Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας".

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο Ακάρ στις δηλώσεις του κάνει λόγο για νέο 1974 αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και η πολεμική σύρραξη βρίσκεται ως επιλογή πάνω στο τραπέζι.

Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ο οποίος έθιξε το θέμα του διαμερισμού των ενεργειακών κοιτασμάτων, θέμα-κορωνίδα για την τουρκική εξωτερική πολιτική. "Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μειοψηφία, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ότι δεν μπορούν να θεωρούν ότι είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι των φυσικών πόρων του νησιού".

Στο ίδιο μήκος κύματος, τέλος, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Οσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατ. Μεσόγειο».

Ολα αυτά μέσα σε μόνο μερικές ώρες από τρεις διαφορετικούς Τούρκους αξιωματούχους. Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Οι Τούρκοι θα παίξουν τα ρέστα της για να πάρουν από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου ότι νομίζουν ότι τους αναλογεί, απειλώντας παράλληλα και με το προσφυγικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα