Οργή και γκρίνια στη σύνοδο για την 70η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, όμως η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους.
Η πιο έντονη είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν προσβολές και οι εταίροι τους ελπίζουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους πριν την έναρξη της συνόδου στη διάρκεια διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Ο άλλος άγνωστος παράγοντας είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όποτε συμμετέχει σε συνόδους του ΝΑΤΟ συζητά μόνο ένα θέμα: το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η συμφωνία για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι άλλες χώρες για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες θα καθησυχάσουν τον Τραμπ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι την επόμενη χρονιά οι χώρες μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016. Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Τραμπ θα έχει μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ την Τρίτη το πρωί στη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».
Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.
Προσβολές
Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».
Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα βρει πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικής σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό της Συμμαχίας. Όμως γνωρίζει ότι η χώρα του δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ και φαίνεται να του αρκεί η στήριξη του Τραμπ.
Οι εντάσεις αυτές κινδυνεύουν να χαλάσουν τη γιορτή διότι απειλούν την ενότητα του ΝΑΤΟ, πέφτοντας στην παγίδα της Ρωσίας, κατήγγειλε Ευρωπαίος υπουργός. Η σύνοδος θα είναι σύντομη: μια σύνοδος εργασίας διάρκειας τριών ωρών αύριο Τετάρτη σε ξενοδοχείο στο Ουάτφορντ.
Την Τρίτη το απόγευμα οι 29 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος από το Open ο….
- Ρόδος: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη σχέση 14χρονης με τον καθηγητή (video)
- Θα πτωχεύουν πλέον και τα νοικοκυριά
- Χειροπέδες σε ηλικιωμένο που κάλεσε 24.000 φορές την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του τηλεφωνικού του παρόχου
- Η σιωπηρή νόσος που «κλέβει» χρόνια ζωής
- Η διατροφή που μειώνει κατά 30% την εξασθένιση της ακοής
- Ποδοσφαιριστές Ολυμπιακού : Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα
- Ίλιον: Η μητέρα του 2,5 ετών αγοριού περιγράφει όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ
- Αναδρομικά: Αυτά είναι τα τελικά ποσά - Ποιοι θα πάρουν έως 15.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
- Τα άστρα μίλησαν: Αυτά τα ζώδια θα λάμψουν το 2020!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Καυγάς Κούγια με οπαδό της ΑΕΛ στα μπουζούκια
- Τα νομοσχέδια για τις συγκεντρώσεις και τις απεργίες "αιτία πολέμου" για το ΚΚΕ
- GNTM 2: Η Ειρήνη Καζαριάν επιστρέφει - Τι θα δούμε σήμερα
- Νίκος Γαλανός για Βουγιουκλάκη: "Μετά από 3-4 γυρίσματα, ξέσπασε, με έβρισε και ηρεμήσαμε"
- H ΝASA εντόπισε τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram στη Σελήνη
- Πεφωτισμένος Μπολσονάρου: "Το ροκ οδηγεί στα ναρκωτικά, στις αμβλώσεις κι από εκεί στον σατανισμό"
- Ηράκλειο: Παράσυρση πεζού από μηχανή - Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος
- Και τα χρήματα που δεν δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές στη συνεδρίαση της Τετάρτης;

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Καυγάς Κούγια με οπαδό της ΑΕΛ στα μπουζούκια
- Και τα χρήματα που δεν δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές στη συνεδρίαση της Τετάρτης;
- GNTM 2: Η Ειρήνη Καζαριάν επιστρέφει - Τι θα δούμε σήμερα
- Νίκος Γαλανός για Βουγιουκλάκη: "Μετά από 3-4 γυρίσματα, ξέσπασε, με έβρισε και ηρεμήσαμε"
- Πεφωτισμένος Μπολσονάρου: "Το ροκ οδηγεί στα ναρκωτικά, στις αμβλώσεις κι από εκεί στον σατανισμό"
- Τα νομοσχέδια για τις συγκεντρώσεις και τις απεργίες "αιτία πολέμου" για το ΚΚΕ
- H ΝASA εντόπισε τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram στη Σελήνη
- Ηράκλειο: Παράσυρση πεζού από μηχανή - Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος
- GNTM: Η επτάψυχη Ασημίνα αποχώρησε από το παιχνίδι - Λύγισε η Κάτια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης – Ερντογάν Λονδίνο: “Κλείδωσε” η συνάντηση
- «Άγριες Μέλισσες» επεισόδιο 39: Τι θα δούμε σήμερα, Τρίτη (3/12)
- Χρυσή Μπάλα: Νικητής για 6η φορά ο Λιονέλ Μέσι (video)
- ΚΕΘΕΑ: Την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων ζητούν 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Χειροπέδες σε ηλικιωμένο που κάλεσε 24.000 φορές την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών
- Παράσταση που κόβει την ανάσα από το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας
- Στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ο έλεγχος του Alpha – Η επίσημη ανακοίνωση
- Φθιώτιδα: Συνταξιούχος έκρυβε ένα μυστικά που ελάχιστοι συγγενείς του μπορούσαν να φανταστούν…
- ΟΟΣΑ: Πάτωσαν οι έλληνες μαθητές στις επιδόσεις τους