Μητσοτάκης – Ερντογάν Λονδίνο: “Κλείδωσε” η συνάντηση

Μητσοτάκης – Ερντογάν Λονδίνο: Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας. Σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές. Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ

στο Buckingham Palace.

Τέλος, στις 21:30 ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Μητσοτάκης – Ερντογάν Λονδίνο: Αύριο το τετ α τετ

«Κλείδωσε» για αύριο Τετάρτη στις 16:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, (14:30 τοπική Λονδίνου) η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ανάμεσα σε αντιπροσωπίες των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά ήθελε να είναι «τετ α τετ» ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και η Αθήνα ζήτησε να γίνει με αντιπροσωπίες, αίτημα το οποίο και έγινε δεχτό από την τουρκική πλευρά. Παρόντες από την ελληνική πλευρά θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για το Λονδίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος, είπε ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της». «Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι μπορεί ο πρέσβης της Λιβύης να αποχωρίσει από την Αθήνα πριν τον απελάσουν.

Μητσοτάκης – Ερντογάν Λονδίνο: Τι θα επισημάνει ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, εφ’ όσον η Τουρκία σταματήσει «την καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επισήμως από τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να καταθέσει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου το περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας του με την τουρκική πλευρά, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απέλασής του από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να άρει την αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης εάν η Τρίπολη δεν αναστείλει την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ κινείται προς την πλευρά του στρατηγού Χαφτάρ -ορκισμένου εχθρού της Τουρκίας ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης αλλά δεν έχει διεθνή αναγνώριση- προετοιμάζοντας συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει την απόφαση να αναπροσαρμόσει την τακτική της έναντι της Τουρκίας, μετά τις απειλητικές κινήσεις της Άγκυρας με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιορίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μόλις σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά…

«Στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αισιόδοξος ότι θα βρει δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός αντελήφθη τις πραγματικές διαθέσεις της Άγκυρας από τις μαζικές εισόδους μεταναστών στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, με την επιλογή του την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 να φωτογραφηθεί μπροστά από χάρτη της Ελλάδας και της Τουρκίας με το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση και την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού υπό τουρκική επήρεια, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιθώρια για κινήσεις προσέγγισης.

Κλιμακώνοντας την τακτική του, ο ανεξέλεγκτος πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε στον ΟΗΕ επιστολή με συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιορίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια ζώνη 12 νμ γύρω από το ελεύθερο νησί και επιχειρώντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με μόνη θαλάσσια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της χωρικής θάλασσας γύρω από τα νησιά.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι βασικές επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας είναι η προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης μέσω της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση της Λιβύης, η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο στην κατεύθυνση οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο και η αναζήτηση συμμαχιών με ισχυρούς διεθνείς παίκτες.

Η κυβέρνηση Σαράζ στην Τρίπολη ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία που την εφοδιάζει με πολεμικό υλικό και θεωρείται δύσκολο να καμφθεί, ενώ οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν σε επιτάχυνση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας τους με την Ελλάδα αλλά στην Αθήνα έχει γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Σίσι δεν… τρελαίνεται για υπογραφή συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει στην πράξη τις όποιες τουρκικές επιδιώξεις υπηρετεί το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Στις 7 Γενάρη

Παράθυρο αισιοδοξίας άνοιξε η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για την επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου του 2020. «Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών. Θα μπορούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας, ή μήπως οι πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επ’ αφορμής και των ρωσικών πυραύλων S-400 που αγόρασε η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνουν ότι η Τουρκία αυτονομείται με γοργούς ρυθμούς, άρα δεν ελέγχεται ούτε καν από την Ουάσιγκτον; Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση έμοιαζε να τηρεί στάση παρατηρητή.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η στάση Γαλλίας, Γερμανίας και η παρότρυνση Πάιατ

Στα τελευταία επεισόδια της προετοιμασίας των Τούρκων για το στήσιμο της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκτός από την αντίδραση της Ουάσιγκτον, ειδικό ενδιαφέρον έχει η στάση των Παρισίων και του Βερολίνου.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ τις προηγούμενες ημέρες,όταν οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης τον ενημέρωσαν για την υπογραφή του Μνημονίου της Τουρκίας με την Λιβύη, με το οποίο επιχειρείται η ακύρωση της ελληνικής κυριαρχίας σε θαλάσσιες ζώνες εντός του ελληνικού FIR. «Εγώ δεν θα το έπαιρνα στα σοβαρά» ήταν η αντίδραση του κ. Πάιατ όταν η ελληνική διπλωματία είχε διαμαρτυρηθεί για την φωτογραφία του κ. Ερντογάν με φόντο χάρτη που αποτύπωνε το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κυριαρχία.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «είναι γεωστρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ η παραμονή της Τουρκίας στους κόλπους του». Με τον τρόπο αυτό η καγκελάριος της Γερμανίας πήρε αποστάσεις και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είχε σχολιάσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόμενος στις αμερικανικές παλινωδίες, τους τουρκικούς τσαμπουκάδες στην Συρία εν αγνοία των άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας και την επιλογή της Άγκυρας να προμηθευτεί ένα ρωσικό οπλικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας για να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα