Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την κυβέρνηση σοσιαλιστών-Podemos στην Ισπανία, για να στείλει μήνυμα στη Φώφη

Τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Ισπανία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του αριστερού Podemos, έστω και αυτή έρχεται με καθυστέρηση και ως λύση ανάγκης απέναντι στην είσοδο ακροδεξιών, χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πιέσει- “και να εκθέσει” -το Κίνημα Αλλαγής.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, τονίζει πως “η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει το δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη”, καθώς και στη Λισαβόνα

η κυβέρνηση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, με τα κόμματα της αριστεράς.

“Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να θωρακίσει τη Δημοκρατία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο πιέζει το Κίνημα Αλλαγής.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, εκτιμούν πως η Χαριλάου Τρικούπη, όπως φαίνεται και από τις πολιτικές της επιλογές μετά τις εκλογές, με την ηγεσία της να πιέζεται από τη ... “σαμαρική πτέρυγα” -όπως χαρακτηρίζει τη “δεξιά ομάδα” του ΚΙΝΑΛ- εξακολουθεί και φλερτάρει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό, παρά παρά τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ που επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν, ότι το Μαξίμου έχει έτοιμο ένα “δεύτερο κύμα διεύρυνσης”, με την προσχώρηση ακόμα και πρώην υπουργών της Χαριλάου Τρικούπη! Ως κορυφαίο παράδειγμα του συνεχιζόμενου “φλερτ” των δυο κομμάτων, παρότι πλέον η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν την πρόθεση του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί το ίδιο! Θυμίζουν δε ότι το 2014 σύσσωμη η ΚΟ -του ΠΑΣΟΚ τότε- με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο και βουλευτές της Φώφης Γεννηματά, τον Κώστα Σκανδαλίδη και άλλους που σήμερα καταγγέλλουν την απλή αναλογική, είχαν καταθέσει πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής- “προφανώς τότε ήθελαν να εμποδίσουν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση” υποστηρίζουν! Επιπλέον, πέραν των συζητήσεων μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ψηφίσουν από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η στρατηγική των ‘ίσων αποστάσεων” μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υιοθετεί πλέον η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (μετά το “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” που είχε πριν αλλάξει η κυβέρνηση) λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης!

Οι πιέσεις της Κουμουνδούρου προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, παρότι ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον ταχύς και οι διεργασίες- από τη στιγμή που και τα δυο κόμματα είναι στην αντιπολίτευση-παραμένουν απρόβλεπτες. Κατά τη γνώμη πολλών, το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει τελικά τον πλήρη διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ ή θα οδηγηθεί σε πρόταση συνεργασίας μαζί του, θα εξαρτηθεί τόσο από τον εκλογικό νόμο που θα υιοθετηθεί, όσο κυρίως από το συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει στην πορεία προς τις κάλπες και ο οποίος εξαρτάται εν πολλοίς και από το εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πετύχει ή όχι τους στόχους της.

“Εγώ συνεργάστηκα με τον ...Καμμένο”

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, “πίεσε”-με τις δυνατότητες που έχει- για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των Σοσιαλιστών με τους Podemos, καθώς το σενάριο για κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” στη Μαδρίτη κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι με τον Π. Σάντσεθ να το απορρίπτει κατηγορηματικά. “Εδώ εγώ συνεργάστηκα με τον Καμμένο και εσύ δεν μπορείς να δώσεις κάποια υπουργεία στους Podemos;” φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ισπανό πρωθυπουργό, στο τετ α τετ που είχε με τον Π. Σάντσεθ, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΕΣΚ, στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα