Ο News 24/7 στους 88,6 θυμάται τις ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision

Λίγη ώρα πριν από τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ο ραδιοφωνικός σταθμός News24/7 στους 88,6 θυμάται τις ελληνικές συμμετοχές που πέρασαν από τη σκηνή τα προηγούμενα χρόνια. Το αφιέρωμα της εκπομπής "Διαδρομές στην Ενημέρωση" με το Γιώργο Βούλγαρη θα μεταδοθεί σε επανάληψη 00:00 - 02:00 μετά και από την ολοκλήρωση του Α' Ημιτελικού στον οποίο διαγωνίζονται Ελλάδα και Κύπρος.

Από το 1974 οπότε πρωτοεμφανίστηκε στον διαγωνισμό, η Ελλάδα πέτυχε μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα. Η πρώτη ήταν το 1977 με το "Μάθημα Σολφέζ" με ερμηνευτές τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη. Το τραγούδι τερμάτισε στην πέμπτη θέση και έμεινε στην ιστορία.

“Ήταν η καλύτερη θέση μέχρι το 1992, οπότε την 5η θέση πήρε ένα τραγούδι του Κατσαρού” είπε ο Πάσχάλης.

Θυμάται ότι και οι τέσσερις δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά στις πρόβες. "

Τα θυμάμαι όλα αυτά με πολύ γλυκιά ανάμνηση και χαίρομαι που συμμετείχα σε αυτήν την προσπάθεια. Και νιώθω υπερηφάνεια γιατί από τότε το "Μάθημα Σολφέζ" είναι συνεχώς στην επικαιρότητα. Είναι ένα πρωτότυπο και αξιόλογο τραγούδι.

Η Μπέσυ Αργυράκη έχει μόνο όμορφες αναμνήσεις από τον διαγωνισμού τραγουδιού. "Όσο περνούν τα χρόνια ανακαλύπτουμε ότι το τραγούδι ήταν ευρηματικό, κατάλληλο, όμορφο και δυνατό, αγαπήθηκε τραγουδήθηκε σε 5-6 γλώσσες, του άξιζε να είναι διαχρονικό, είναι προίκα για εμάς”.

Η Ελπίδα μίλησε στον σταθμό μας για τη συμμετοχή της στη Eurovision στις 31 Μαρτίου 1979 με τη συνοδεία ορχήστρας που αποτελούσαν η Πωλίνα, η Λία Βίσση, ο Γιάννης Σιαμσιάρης, και ο Στέλιος Γουλιέλμος. Εμφανίστηκαν στη σκηνή ως η 7η κατά σειρά συμμετοχή και ερμήνευσαν τον πασίγνωστο πια «Σωκράτη» («Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ»).

Το τραγούδι είχε το μεγαλύτερο χειροκρότημα εκείνη τη βραδιά λέει στο news247 στους 88.6 η Ελπίδα. "Είναι 40 χρόνια από τότε και το τραγούδι ακούγεται όχι μόνο εδώ αλλά και σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ήδη είμαι προσκεκλημένη στα Ιεροσόλυμα μετά από τόσα χρόνια και αν θυμάμαι καλά ήταν η πρώτη έγχρωμη παρουσίαση του τραγουδιού αν και δεν είχαν όλοι έγχρωμους δέκτες" θυμάται με συγκίνηση. "Δεν με ενδιαφέρει αν λένε ότι η Eurovision είναι ένα πανηγυράκι, πρόκειται για ένα γεγονός παγκόσμιο που καλό είναι να ενώνει τους λαούς, με όποια μουσική επιλέγει καθείς να δείξει. Με την αστεία πλευρά, με την σοβαρή πλευρά. Είναι σε κάθε περίπτωση σπουδαίο γεγονός. Η μουσική εξάλλου είναι η μοναδική γλώσσα που μιλάει όλος ο κόσμος."

Μίλησε όμως και για τη συμμετοχή της Κατερίνας Ντούσκα. "Μου αρέσει η Κατερίνα, έχει μια ποιότητα και μια μουσική αξία και έχει και μια διαφορετική φωνή, εύχομαι να βγουν πρωτοδεύτερες μαζί με την Τάμτα." σχολίασε." Όλα κρίνονται μέσα σε πέντε - δέκα λεπτά, είπε χαρακτηριστικά."

Η Πωλίνα μπορεί να έκανε τα φωνητικά στην Ελπίδα και στον "Σωκράτη" αλλά και η ίδια έφτασε ένα βήμα πριν την Eurovision. Κι όμως το 1986 ενώ η τραγουδίστρια είχε επιλεγεί να επροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι ¨Βαγκον Λι" η ΕΡΤ ακύρωσε τη συμμετοχή της καθώς η ημερομηνία του διαγωνισμού έπεφτε Μεγάλο Σάββατο. "Να ταν Μεγάλη Παρασκευή, να το καταλάβω" λέει στον news247 στους 88,6 χαμογελώντας η Πωλίνα "Ας πούμε ότι ήταν ταμπού, δεν πειράζει, το τραγούδι μπήκε στον δίσκο που μου έκανε ο Κραουνάκης και ο Χάρης Χαλκίτης, οπότε έκανε την καριέρα του."


Οι αναμνήσεις της παραμένουν δυνατές ενώ σχετικά με την ελληνική συμμετοχή σημειώνει ότι " δεν πίστευα τα αυτιά μου όταν άκουσα μια ιδιαίτερη φωνή και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα όπως είναι η Κατερίνα Ντούσκα, οποία μας εκπροσωπεί. Μάλλον η περσινή αποτυχία κάτι έφερε σε αλλαγή, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει" λέει χαρακτηριστικά.


Το 1987 ο Θάνος Καλλίρης εκπροσώπησε με το συγκρότημα Bang την Ελλάδα τραγουδώντας το Stop.

“Ήταν μια πολύ πιο ρομαντική εποχή, με μεγάλες ορχήστρες ήταν επιβεβλημένα τα ελληνικά” θυμάται ο γνωστός τραγουδιστής. “Από τότε τα πάντα έχουν αλλάξει, άλλα προς το καλύτερο άλλα προς το χειρότερο” συμπληρώνει. Για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει λέει ότι είναι πολύ καλό και προέβλεψε οτι θα είναι σίγουρα μέσα στη 10άδα.

Στις 24 Μαΐου 2003, στη Ρίγα της Λετονίας την Ελλάδα εκπροσωπεί η Μαντώ με το "Never let you go"



"Δεν είχα γράψει το τραγούδι για τη Eurovision" λέει στο news247 στους 88,6 η Μαντώ. " Ο σκοπός μου ήταν να γράψω ένα τραγούδι που να με αντιπροσωπεύει εμένα, που αναδείκνυε τη φωνή μου και τη συνθετική μου ικανότητα και θα μπορούσε να παιχτεί στο ραδιόφωνο και μετά τη Eurovision. λέει χαρακτηριστικά. Ενώ για την εμπειρία της τη βράδια του τελικού, ανεπιφύλακτα το προτείνει καθώς "πρόκειται για μια τεράστια παραγωγή ενώ το μόνο δυσάρεστο που θυμάται είναι ότι λόγω της υπερβολικής κούρασης, είχε αρρωστήσει και ήταν με αντιβιώσεις". Θα προτιμούσα βέβαια να είχα πάει το 2005 αντί για το 2003 γιατί τότε επενδύθηκαν περισσότερα χρήματα για την ελληνική αποστολή." προσθέτει. "Δεν είχαμε μπάτζετ ούτε για τον ανεμιστήρα που θα μου φυσούσε τα μαλλιά" θυμάται ενώ σήμερα νιώθει δικαιωμένη καθώς λίγο αργότερα η συμμετοχή της κρίθηκε ως μια από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών"

Το 2013 η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Eurovision από τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και το "Alcohol is free".

Όσο για το τι του έμεινε από την εμπειρία της Eurovision; Ο Αγάθωνας είναι αφοπλιστικός. "Έχω να θυμάμαι ένα καβγά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για τα παραπάνω πράγματα που έχουμε. Αλλά μετά από ένα βρισίδι σε άπταιστα ελληνικά, συνεννοηθήκαμε" θυμάται χαρακτηριστικά. "Δεν το μετάνιωσα, πήγα, βοήθησα τα παιδιά και μάλλον είναι η κατάρα της Eurovision, γιατί μετά από αυτή τη συμμετοχή μου, τίποτα δεν πήγε καλά.

Όλα για την Εurovision, στο Ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 καθημερινά 16.00-18.00 στην εκπομπή "Το Lifestyle Φταίει"

Keywords
Τυχαία Θέματα