Κορονοϊός: Τι κάνει στο σώμα μας

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και 2,5 μήνες μετά έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Για τους περισσότερους, η ασθένεια είναι ήπια, ωστόσο υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19.

Πώς ο ιός επιτίθεται στο σώμα, γιατί πεθαίνουν κάποιοι άνθρωποι και πώς αντιμετωπίζεται; Οι απαντήσεις ακολουθούν:

Περίοδος επώασης

Η περίοδος επώασης, όπως αναφέρει το BBC, ξεκινάει όταν ο ιός εγκαθίσταται

στο σώμα. Οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα του σώματός μας και επηρεάζουν την λειτουργία τους. Ο κορονοϊός, που επισήμως ονομάζεται Sars-CoV-2, μπορεί να εισβάλει στο σώμα με την αναπνοή, αφότου κάποιος έχει βήξει από κοντινή απόσταση, ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια πέρασμα του χεριού από το πρόσωπο.

Πρώτα μολύνει τα κύτταρα που υπάρχουν στο λαιμό μας, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες και τα μετατρέπει σε "εργοστάσια κορονοϊού" που δημιουργούν τεράστιους αριθμούς νέων ιών που μολύνουν ακόμα περισσότερα κύτταρα.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο δεν αισθανόμαστε άρρωστοι και μερικοί μπορεί να μην αναπτύξουν καθόλου συμπτώματα.

Η περίοδος επώασης, ο χρόνος δηλαδή μεταξύ της μόλυνσης και των πρώτων συμπτωμάτων ποικίλλει αλλά είναι κατά μέσο όρο πέντε μέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού. Ήπια νόσηση

Οι περισσότεροι θα βιώσουν την ασθένεια ήπια. Ο κορονοϊός είναι μια ήπια λοίμωξη για 8 στους 10 ανθρώπους που θα νοσήσουν και τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας. Πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλά δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Ο πυρετός και γενικά η αδιαθεσία είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που αντιδρά στον ιό. Έχει αναγνωρίσει τον ιό ως εισβολέα και "χτυπάει καμπανάκια" στο υπόλοιπο σώμα ότι κάτι λάθος συμβαίνει, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες.

Όλη αυτή η διαδικασία συσπειρώνει μεν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά προκαλεί και πόνους στο σώμα και πυρετό.

Ο βήχας του κορονοϊού είναι αρχικά ξηρός (δεν φέρνει δηλαδή φλέματα) και αυτός πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των κυττάρων καθώς αυτά μολύνονται από τον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να βήχουν πτύελα, μια παχιά βλέννα που περιέχει νεκρά πνευμονικά κύτταρα που θανατώνονται από τον ιό.

Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο σπίτι, άφθονα υγρά και παρακεταμόλη. Δεν χρειάζεται ειδική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Αυτό είναι το διάστημα που αναρρώνουν οι περισσότεροι επειδή του ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει "νικήσει" τον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή μορφή του Covid-19.

Αυτά είναι που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής γι' αυτό το στάδιο. Υπάρχουν όμως μελέτες που αναφέρουν ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει περισσότερα συμπτώματα, όπως καταρροή.

Σοβαρή νόσηση

Εάν η ασθένεια εξελιχθεί, θα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στον ιό.

Οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται και διαπερνούν όλο το σώμα μας προκαλούν φλεγμονή. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως ισορροπημένη. Πολύ μεγάλη φλεγμονή, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα.

"Ο ιός προκαλεί μια ανισορροπία στην ανοσολογική αντίδραση, υπάρχει πολύ μεγάλη φλεγμονή, κάτι που δεν γνωρίζουμε πώς το δημιουργεί" δήλωσε η Δρ. Νάταλι ΜακΝτέρμοτ από το King's College του Λονδίνου.

Η φλεγμονή των πνευμόνων ονομάζεται πνευμονία.

Αν ήταν εφικτό να ταξιδέψετε μέσα από το στόμα σας, στον λάρυγγα και μέσα από τα μικροσκοπικά σωληνάκια στους πνεύμονές σας, θα καταλήγατε σε μικρούς αερόσακους. Εκεί είναι όπου το οξυγόνο μετακινείται στο αίμα και το διοξείδιο του άνθρακα φεύγει έξω. Στην πνευμονία τα μικρά "σακίδια" γεμίζουν με νερό και μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια. Μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν αναπνευστήρα για να αναπνεύσουν.

Βάσει δεδομένων από την Κίνα, το 14% όσων πέρασαν κορονοϊό, βρέθηκε σε αυτό το στάδιο.

Κρίσιμη κατάσταση

Εκτιμάται ότι περίπου το 6% των περιπτώσεων φτάνει σε κρίσιμη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο το σώμα αρχίζει να "χάνει" στη μάχη και υπάρχουν πιθανότητες θανάτου. Το πρόβλημα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ξεφεύγει από τον έλεγχο και προκαλεί βλάβες σε όλο το σώμα.

Μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ όταν η αρτηριακή πίεση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα όργανα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά ή σταματήσουν τελείως.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλείται από τον ευρεία φλεγμονή στους πνεύμονες, εμποδίζει το σώμα να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται για να επιβιώσει. Μπορεί να σταματήσει οι νεφροί να καθαρίζουν το αίμα και να καταστραφεί η εσωτερική επιφάνεια των εντέρων.

Και εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ιό, τότε αυτός θα εξαπλωθεί σε κάθε σημείο του σώματος όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες βλάβες.

Η θεραπεία σε αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά επεμβατική και μπορεί να περιλαμβάνει ECMO, έναν τεχνητό πνεύμονα που αφαιρεί αίμα από το σώμα μέσω σωλήνων, το οξυγονώνει και το επιστρέφει. Η ζημιά, ωστόσο, μπορεί να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που τα όργανα δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν ζωντανό το σώμα.

Οι πρώτοι θάνατοι

Γιατροί έχουν περιγράψει πώς κάποιοι ασθενείς πέθαναν παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το αντίθετο.

Οι ασθενείς που πέθαναν στο νοσοκομείο Jinyintan, στο Ουχάν της Κίνας, όπως αναφέρει το περιοδικό Lancet Medical, ήταν φαινομενικά υγιής. Ήταν όμως μακροχρόνιοι καπνιστές και αυτό είχε εξασθενήσει τους πνεύμονές τους.

Ο πρώτος, ένας 61χρονος, είχε σοβαρή πνευμονία τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Είχε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και παρά το γεγονός ότι του τοποθετήθηκε αναπνευστήρας, οι πνεύμονές του δεν τα κατάφεραν και σταμάτησε η καρδιά του. Πέθανε 11 μέρες μετά την εισαγωγή.

Ο δεύτερος νεκρός, ένας άνδρας 69 ετών, είχε επίσης σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Ήταν συνδεδεμένος με το μηχάνημα ECMO αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Πέθανε από σοβαρή πνευμονία και σηπτικό σοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα