Ο κορονοϊός απειλεί τους καπνιστές - Ο "χάρτης" των κρουσμάτων

Ειδική αναφορά στους καπνιστές έκανε χθες ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας , σημειώνοντας ότι έχει γίνει γνωστό από ερευνητικές εργασίες ότι οι καπνιστές «υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο κορονοϊός». Με απλά λόγια όσοι καπνίζουν έχουν δημιουργήσει στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ευαισθησία στο να προσβληθούν από τον ιό. Τα γεγονός αυτό αναγάγει την ομάδα των ασθενών μεταξύ εκείνων που μπορούν πιο εύκολα να να νοσήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει

όμως ότι ο οργανισμός τους δεν θα «παλέψει» τον εισβολέα όπως οι υπόλοιποι.

Όπως ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα». Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά ότι μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα.

«Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό», αναφέρει.

Ο καθηγητής τονίζει παράλληλα ότι η διαπίστωση για τους καπνιστές αποδεικνύεται πειραματικά ενώ δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα από κάποια μεγάλη μελέτη. Το ζήτημα τον καπνιστών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία τους, τους μετατρέπει επίσης «εύκολους» φορείς του ιού.

Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε το ρυθμό διασποράς, το ότι καπνίζουν ακόμη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν είναι και ότι καλύτερο.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού. Κρούσματα

Εν αναμονή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία εκτιμάται ότι θα ναι σημαντικά αυξημένα μετά και την εμφάνιση νέων «ορφανών» αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Το σύνολο ανέρχεται πλέον στα 228 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με τα 22 να αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα. Η πλειοψηφία τους είναι στην Αθήνα.

Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, το 51% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Εδώ να επισημανθεί ότι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι ατυχείς τρεις συμπολίτες μας που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τη συνηθισμένη ηλικία που προσβάλει αυτός ο ιός, οι οποίοι είναι οι ηλικίες από τα 40 μέχρι τα 69.

κ. Τσιόδρας αναφέρει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που θα αντιμετωπίσουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες. «Αναμένουμε να είναι υψηλότερες ηλικίες, αναμένουμε να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών αυτοί οι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικός ιός ο οποίος προκαλεί πνευμονία και θα πρέπει να έχουμε μια επαγρύπνηση και μια αυξημένη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πνευμονία, η οποία ενδεχομένως μία στα χίλια να αφορά και ένα νεότερο άτομο. Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή» τονίζει. Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι.

Τέλος να σημειωθεί επίσης ότι από χθες θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα