Κορονοϊός: Εκτοξεύονται τα κρούσματα στην Αττική - Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Επιβεβαιώνεται η ανησυχία των επιδημιολόγων ότι η εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς χθες δύο περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων σήμαναν κόκκινο συναγερμό στο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τόσο το γηροκομείο στο Μοσχάτο όσο και η δομή υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα, δείχνουν ότι τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική μπορεί να εξελιχθούν σε μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Από τη μια μεριά ο ιός εισέβαλε ύπουλα σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπου οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες λόγω των ατόμων

που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται εκεί, από την άλλη διαπιστώθηκε ότι σε μία δομή παιδιών ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία. Κι αυτό 2 βδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία όπου αναμένεται πως σίγουρα κάποια συμπτωματικά παιδιά θα βρεθούν εκεί.

Το γεγονός βέβαια ότι εντοπίζονται άμεσα τα κρούσματα είναι θετικό. Όμως από την άλλη δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, με το σκεπτικό ότι το τελευταίο τριήμερο τα νέα κρούσματα κατήλθαν χαμηλότερα των 200.

Στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κινηθούμε με ασφάλεια μέσα στο Φθινόπωρο.

Η περιοχή της Αττικής με τα σχεδόν 2000 νέα κρούσματα μέσα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν μεταδόσεις μετά την επιστροφή από τις διακοπές, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο. Σημειώνεται δε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της επιδημίας, εντοπίστηκε τον καλοκαιρινό αυτό μήνα.

Είναι πολύ πιθανό, να ανακοινωθεί η επέκταση των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην εστίαση για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες, όσος δηλαδή είναι και ο χρόνος μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.

Αναφερόμενοι στα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, να αναφέρουμε ότι στις 10.317 ανέρχονται οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς χθες απόγευμα Δευτέρας (31/8), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 183 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα 44 κρούσματα αφορούν σε συρροές της Αττικής με εντονότερη αυτή τη δομή υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55.6% άνδρες. 2089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 36 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.

Οι 10 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, είχαμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 266 θανάτους συνολικά στη χώρα. 96 (36.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Να σημειώσουμε όμως ότι χθες το βράδυ κατέληξαν ένας άνδρας 91 ετών στα Χανιά καθώς κι ένα 80χρονος στη Μυτιλήνη κι έτσι ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 268.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα