Κορονοϊός - μέτρα: Έμμεση ρευστότητα, προστασία απασχόλησης, προστασία εργαζομένων

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα πρώτα "αντιβιοτικά" μέτρα της οικονομίας από τον κορονοϊό. Ο στόχος των μέτρων, τα οποία θα ανακοινώνονται και θα εφαρμόζονται σταδιακά είναι τριπλός: Παροχή έμμεσης ρευστότητας , στήριξη της απασχόλησης προστασία εργαζομένων.

Από την περασμένη Παρασκευή γίνονται συνεχείς συσκέψεις στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού ώστε να οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην σύσκεψη που έγινε και σήμερα στο υπουργείο οικονομικών υπό την προεδρεία του κ. Χρήστου Σταϊκούρα

με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί οικονομικών . Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη συζητήθηκε η τελική μορφή του πρώτου πακέτου μέτρων

Το πρώτο μέτρο θα αφορά την ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα είναι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που θα ισχύσει άμεσα για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά την λειτουργίας τους ( όπως αυτές στους νομούς Αχαΐας Ηλείας και Ζακύνθου ) με απόφαση του δημοσίου με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του ιού

Οι ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό, υπό προϋποθέσεις, είναι ψηλά στην ατζέντα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Στο ενδεχόμενο επέκτασης τόσο σε περιφέρειες όσο και σε χρόνο αναγακστικής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούνται τρόποι να μπορούν να καλυφθούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους ( πχ. τα δάνεια προς τις τράπεζες οι μισθοί των εργαζομένων η πληρωμή προμηθευτών ) ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας .

Το μέτρο της τηλεργασίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα σε κλάδους εταιριών όπου αυτό είινια εφικτό .

Αλλά μέτρα σε επίπεδο επιδοτήσεων ή και άτοκων δανείων βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας για την ενίσχυση συγεκριμένων κλάδων της οικονομίας που θα χτυπηθούν από μια ενδεχόμενη μεγάλη επέκταση του κορονοϊόύ όπως ο τουρισμός η διασκέδαση η εστίαση ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .

Σε γενικές γραμμές η προτεραιότητα των μέτρων θα εντοπίζεται πρώτα σε αυτές που θα κλείνουν υποχρεωτικά και στην συνέχεια σε αυτές που έχουν κλαδικές συνέπειες. Ειδικότερα η κλιμάκωση των αντιβιοτικών μέτρων θα ακολουθεί την εξής λογική:

Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.ά.) Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία. Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα